Cukroví letos zřejmě nepodraží
20.10.2008 | Denik.cz
Pekárny a cukrárny Klatovy mají nedostatek lidí do výroby, bojí se blížících se svátků.
Jediným podnikem, který zahájil pečení vánočního cukroví již v těchto dnech, jsou na Klatovsku Pekárny a cukrárny Klatovy.
„Pečeme cukroví na objednávku pro velké řetězce. Pro své podniky začneme vyrábět až od počátku prosince,“ říká ředitel Antonín Trefanec.
Jak ale tento podnik výrobu zvládne, zatím neví.
„Máme nedostatek pracovníků do výroby. S tímto problémem bojujeme už delší dobu. Na svátky každoročně nabíráme brigádníky, abychom zvládli poptávku a objednávky. Brigádníky však musíme využívat kvůli sníženým stavům už nyní,“ dodal Trefanec.
Takové problémy nehlási nikdo z provozovatelů ostatních pekáren na Klatovsku.
„Mám zhruba padesát zaměstnanců, se kterými zvládnu klasickou pekárenskou výrobu i sváteční pečivo. Všichni počítají s tím, že o Vánocích prostě nějaký ten přesčas budou muset udělat. Brigádníky proto nemusím nabírat. S pečením vánočního cukroví začínáme v polovině listopadu. Ceny výrobků oproti loňskému roku nevzrostou, ba dokonce by mohly být i nižší. Určitě se nedá počítat s tím, že by těsně před Vánoci měly všechny ceny pekárenských výrobků strmě vzrůst. Nic takového se neplánuje,“ informoval majitel pekařství v Sušici Karel Rendl.
„Nedostatek zájemců o práci v pekařském provozu jsem nezaznamenal. Myslím si, že jde o to, kolik kdo chce svým zaměstnancům za jejich práci zaplatit,“ myslí si Rendl.
Také klatovský pekař Petr Fiala potvrzuje, že ceny výrobků by mohly v letošním roce zůstat na svém. I zde s výrobou vánočního cukroví začínají v polovině listopadu, vánočky a další výrobky se pak pečou těsně před svátky.
Zájem o cukroví mezi zákazníky rok od roku roste a všichni pekaři potvrzují, že už nyní se mnozí informují a cukroví si objednávají.
„Pečeme klasické vánoční cukroví. Každý rok se snažíme některé druhy obměnit a nebo nabídnout nějakou novinku,“ doplnil informace Fiala.
Zákazníci, většinou pak mladé rodiny upouštějí od tradičního pečení vánočního cukroví doma a raději spoléhají na osvědčené pekaře.
„Raději si výrobky koupíme. Moc cukroví nespotřebujeme a zbytečně to zabírá čas. Dneska už je kupované cukroví cenově dostupné a kvalitní i chutné. Kupujeme od malých pekáren, kde pečou cukroví jako doma,“ myslí si Iveta Petržalková z Třebýcinky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



