Cukroví se letos o Vánocích výrobcům výrazně prodraží
18.10.2007 | Denik.cz
Většina malých pekáren na Klatovsku se na rozdíl od podniku Klatovské pekárny a cukrárny na tradiční pečení vánočního cukroví teprve chystají.
V tuto chvíli ale žádný podnik nedokáže říci, o kolik budou výrobky pro sváteční chvíle dražší.
„Nedá se to přesně říct, protože každý týden jsou od dodavatelů surovin jiné ceny,“ říká klatovský pekař Petr Fiala.
„Vánoční cukroví pečeme podle poptávky a potřeby tak, abychom byli schopni vše prodat. Vyrábíme okolo jedenácti druhů čajového pečiva,“ dodal Fiala.
Koncem října se začne s výrobou také ve firmě Cupeko Sušice.
„U nás se vyrábí dvacet druhů čajového pečiva. Můžeme potvrdit, že ceny budou vyšší než v loňském roce, ale o kolik to skutečně bude, zatím ještě nevíme,“ popisuje spolumajitel podniku Václav Hána.
Do ruční výroby se i letos na počátku listopadu pustí zaměstnanci další pekárny, a to Karla Rendla v Sušici. „Protože se věnujeme ruční, takřka domácí výrobě klasického vánočního cukroví, musíme nabírat několik sezonních brigádníků. Cukroví se u nás peče po hlavní výrobě, převážně pak v sobotu a neděli. Pouštíme se pravidelně tak do zhruba patnácti druhů cukroví,“ dodal Rendl.
„Zvedly se ceny všech surovin. Jako podnikatele mě to vůbec netěší, protože pak musím i já navýšit ceny svých výrobků. Konkurence je velká a každé zdražování je nepříjemné jak pro mne, tak pro mé zákazníky,“ říká pekař.
Držet krok s cenami dovozového zboží v supermarketech či s výrobky obřích podniků však žádná z malých pekáren v regionu nemůže. Obchody jsou často zaplaveny zbožím dovezeného například z Polska a dalších zemí. Draho vyjde v letošním roce také domácí výroba cukroví.
„Nevyplatí se to. Máslo už stojí přes třicet korun, mléko, droždí, mouka, různé polevy, je to všechno příliš drahé. Dřív jsem pekla i dvacet druhů cukroví, ale teď koupíme krabičku hotového,“ říká Marie Kolaříková z Plánicka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



