Deset pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) k zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin
23.07.2019 | SVS ČR
Stání veterinární správa (SVS) doporučuje k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin dodržování 10 jednoduchých pravidel naformulovaných WHO. Pravidla jsou promyšleně a důkladně sestavená, a proto platí již řadu let bez výraznější změny.
1. Nakupovat a používat k přípravě pokrmů takové potraviny, které jsou zdravotně nezávadné
2. Zabezpečit dokonalé provaření či propečení potravin
3. Konzumovat jídlo ihned po uvaření
4. Po uvaření uchovávat potraviny velmi uvážlivě
5. Jednou uvařené potraviny je nutné před opětovnou konzumací důkladně ohřívat
6. Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami
7. Umývat si opakovaně ruce
8. Udržovat veškeré kuchyňské zařízení v bezvadné čistotě
9. Chránit potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
10. Používat vždy pouze pitnou vodu
Více informací najdete v článku věnovanému deseti pravidlům WHO.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



