Dlouhá zima brzdí jarní výlovy; zájem o ryby přitom roste
20.03.2006 | Právo
Neúměrně dlouhá zima brzdí jarní výlovy. Panika kolem ptačí chřipky zvýšila zájem o rybí maso, ale rybáři z Plzeňského kraje už nemají v sádkách žádné zásoby. Rybníky proto musejí začít lovit speciálními metodami.
"Na rybnících je stále čtyřiceti- až šedesáticentimetrová vrstva ledu. V noci má mrznout až do 26. března. Není šance, že by led v brzké době roztál," řekl listu ředitel Klatovského rybářství Jaroslav Průcha. Firma potřebuje alespoň 60 metrických centů kapra a bude lovit jeden rybník speciální metodou. Led v lovišti se snažíme rozmrazit pomocí kesenerů, které spodní, teplejší vodu točí nahoru, uvedl Průcha. Tímto způsobem se zahřeje až hektarová plocha. Metoda je energeticky náročná, neboť kesenery běží alespoň 14 dní před výlovem. "Musíme být ale obezřetní, abychom jimi nepoškodili ryby, které se do loviště po vypuštění rybníka stahují," dodal ředitel.
Vyznavači Petrova cechu se také obávají toho, že by v případě pokračujících mrazů mohly ryby pod ledem začít hynout. Hrozí, že řasy ve tmě pod ledem spotřebují všechen kyslík. Proto také častěji kontrolují obsah kyslíku ve vodě. Maso z ryby vylovené na jaře je podle baštýře Jana Peřiny ze sádek v Prádle u Nepomuka méně tučné než u vánočních ryb.
Obavy z tuhé zimy mají také sportovní rybáři. "Jakmile začne prudce tát, led se uvolní a ledové kry s sebou vezmou i rybí obsádku, která nemá šanci vzdorovat," uvedl hospodář rybářské organizace ve Štěnovicích na Plzeňsku Jiří Voch. Podle něj lze očekávat také škody na pstruhových revírech. Některé potoky promrzly až na dno a pstruzi se udusili.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



