Do mlékárny se vrátí výroba
23.07.2003 | Českolipský deník
Nová pracovní místa nabídne od září českolipská mlékárna. Připravuje se na zahájení provozu.
Znovu zahájit provoz se chystá Českolipská mlékárna s. r. o. Už jeden a půl roku tu probíhá modernizace a obnova technologie.
Nové vedení mlékárny připravuje výrobní program, s nímž by obstálo na trhu. Do té doby ale musí vyřešit řadu problémů. "Kvůli protahování termínů realizace se společnost dostala do finančních problémů. Nepodařilo se nám plnit závazky vůči dodavatelům a posouvaly se i výplaty zaměstnancům," prozradil výkonný ředitel českolipské mlékárny Martin Landa.
Firma požádala banky o překlenovací úvěr, ale přestože disponuje rozsáhlým majetkem, neuspěla. To se odrazilo na dodavatelsko odběratelských vztazích i na ovzduší ve firmě. Vedení podniku proto hledalo další cesty jak dostát svým závazkům. "Přestože jsme potřebovali dofinancovat poslední čtvrtinu jinak realizovaných investic, banky náš záměr nepochopily. Rozhodli jsme se jít cestou minimalizace nadbytečných nákladů a prodeje provozů, které neslouží přímo naší výrobě," vysvětlil Martin Landa.
Firma tak získá peníze prodejem například objektu mrazíren nebo garáží. "Pro využití námi neprovozovaných objektů máme silného strategického partnera. Získáme tak vlastní finanční prostředky na to, abychom v září zahájili zkušební provoz a postupně umořili své závazky vůči dodavatelům i zaměstnancům," podotkl výkonný ředitel. V českolipské mlékárně se bude zpracovávat až 150 tisíc litrů mléka denně na zakysané výrobky, směsné máslo a tvaroh vyráběný klasickou metodou. "Náš výrobní program bude založený na zapracování rostlinných tuků do mléčných výrobků. Při zavádění technologie spolupracujeme s renomovanou švédskou společností Karlshamns," upřesnil Martin Landa.
V současnosti má firma 25 zaměstnanců, při plném provozu tu bude až 90 pracovních míst. "Zahajujeme právě nábor nových pracovníků do našeho směnného provozu. Snažíme se samozřejmě získat odborníky, protože zaučení může trvat až rok. Zároveň se připravujeme na zavedení systému ISO," dodává výkonný ředitel.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



