Do svatého Martina se vínem nikdo nechlubí
20.11.2003 | Mladá fronta Dnes
Nové beaujolais zná celý svět, ale co moravské svatomartinské či pofrancouzštělé nouveau? "Vinaři na Moravě určitě všichni. Do jedenáctého listopadu, tedy do svátku svatého Martina, si nikdo letošním vínem nepřiťukne," vysvětluje Tomáš Beseda z Národní banky vín. Nejde o nic jiného než zapomenutou a posléze tajně udržovanou tradici, kterou lidem moravští vinaři začali připomínat v průběhu devadesátých let. Podle staré tradice právě na svatého Martina zašel majitel vinic za svým vinařem, aby se mu pochlubil novým vínem.
Podle něho se pak rozhodl, zda bude vinařových služeb využívat i další rok. Právě přiťuknutí sloužilo jako stvrzení dohody. Ať už mladé moravské putuje do obchodů a vinoték pod názvem Svatomartinské či Moravavíno Nouveau, rok od roku se ho prodá více. "Snažíme se lidi i obchodníky přesvědčit, že mladé víno má něco do sebe. Prodáme řádově tisíce lahví," říká Jaroslav Hlaváč z Vína Mikulov. Spolu s vinnými sklepy ve Valticích a Znovínem Znojmo dodávají Moravavíno Nouveau. Všechny tři firmy tvrdí, že prodej mladého vína vylepšuje jejich celkový prodej jen o minimum. Přesto těch, kteří mladé víno prodávají, rok od roku pomalu přibývá. Moravští doplácejí na nejednotnost. Nejenže se mezi sebou nemohou dohodnout na společném názvu, ale ani na jednotném termínu jeho otevírání. V tom Moravu stále na celé čáře porážejí Francouzi.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



