Dobré víno je třeba dobře skladovat
05.10.2006 | Aktuálně.cz
Kvalitní víno můžete pořídit nejen ve specializovaných obchodech, ale i ve většině super- a hypermarketů. Nabídka je obvykle velmi pestrá a ceny leckdy až překvapivě příznivé. Jenže dobré víno - vlastně jakékoli víno - vyžaduje při delším skladování správnou péči. Jde především o teplotu a polohu lahví. Obé poskytují domácí elektrické vinotéky. Navíc mohou fungovat jako zajímavý stylový kus nábytku.
Alternativu k těmto vinotékovým "chladničkám" představují různé komody pro ukládání vín nebo nejrůznější stojany na víno. Jejich cena je samozřejmě výrazně nižší, ale kromě toho, že láhve v nich mohou ležet, nenabízejí nic dalšího. Správnou skladovací teplotu již musíte obstarat tím, že je například umístíte do sklepa, spíže nebo aspoň chladnějšího pokoje. Teplota ve spíži či pokoji však nemusí odpovídat té optimální, která by pro bílá a růžová vína měla být od sedmi stupňů Celsia do 12° C, pro červená pak 13 až 18 stupňů.
Domácí vinotéky
Domácí vinotéky jsou dvojího druhu. Mohou stát v interiéru samostatně, nebo jsou určeny pro vestavbu, například do kuchyňské linky. Těm, které mohou být samostatným kusem nábytku, výrobci dávají design umožňující, aby mohly klidně stát i v obývacím pokoji. Aby vinotéky byly opravdu zajímavým prvkem interiéru, mají prakticky bez výjimky prosklené dveře a vnitřní police ze dřeva nebo leštěného kovu.
Současné ceny vinoték tyto výrobky řadí mezi vlastně běžné domácí vybavení, protože jejich cena obvykle začíná pod hranicí deseti tisíc korun. A v různých prodejních akcích můžete menší vinotéku získat i za cenu okolo šesti tisíc. Zejména menší domácí vinotéky jsou obvykle konstruované na láhve "sedmičky", tedy s obsahem 0,75 litru.
Menší modely pojmou 24 lahví (například Haier JC 83G) nebo 26 či 29 lahví (například Samsung RW 13EBSS). Ceny zmíněných typů se při nákupu přes internet zpravidla nedostanou přes 10 tisíc korun, v klasickém obchodě mohou tuto částku mírně převyšovat.
Většinu nabídky však představují vinotéky pro uskladnění alespoň 50 lahví. Jejich ceny začínají u 13-15 tisíc korun, ale mohou stát také několik desítek tisíc. U těchto typů se obvykle udává kapacita pro láhve 0,75 litru a jeden litr. Většině domácností však pravděpodobně budou stačit menší modely.
Co vinotéky umí?
Samozřejmostí je možnost nastavit požadovanou teplotu. Řada modelů poskytuje dvě tepelné zóny, což umožňuje v jedné fonotéce při správné teplotě skladovat při správných teplotách současně červené i bílé víno. Ve výbavě bývá také příslušný počet teploměrů. Pořídit si můžete také typy, jež kromě dvou teplot pro víno mají ještě možnost regulovat teplotu i v přihrádce pro sýry nebo jiné vhodné pochutiny. A ty ke konzumaci vína nerozlučně patří.
Vnitřní uspořádání některých vinoték (například Siemens vinoThek) umožňuje také uložení již otevřené láhve nebo karafy s vínem. Ve výbavě se objevují také uhlíkové filtry, jež zabraňují pronikání nežádoucích pachů. Efektní libůstkou je samostatně ovládané vnitřní osvětlení. Díky skleněným dveřím může posloužit ke zvýraznění samotné vinotéky nebo jejího obsahu, ale může také fungovat jako jediné náladové osvětlení místnosti.
Kvůli ochraně vína před zvědavými ratolestmi nebo jinými horlivými zájemci bývají dveře opatřeny zámkem.
Až budete vybírat
Při výběru domácí vinotéky byste neměli zapomenout na to, jaké je reálné množství vína, jež budete doma skladovat. Běžná rodina pravděpodobně nebude mít doma 50 či 70 lahví. Vyplatí se také sledovat údaje o zařazení do energetické třídy, případně o spotřebě elektrické energie (může být k dispozici i spotřeba za den a za rok). Zejména při umístění vinotéky v obývacím pokoji je také dobré vědět, jaká je hlučnost zařízení.
Příklady teploty pro servírování:
růžová a mladá bílá: 7-8° C
Burgundské, Portské a Madeira: 11-12° C
mladá červená: 9-13° C
těžší červená: okolo 18° C
perlivá vína, sekt, šampaňské: 6° C
sherry: 9-10° C
Doporučuje se nápoje skladovat při teplotě o jeden až dva stupně nižší, než je ta servírovací. Po nalití do sklenice se totiž vína rychle ohřejí právě o jeden až dva stupně.
zdroj: Siemens
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



