Dojicí robot není alternativou pro velké podniky
12.04.2006 | ÚZPI
Na počátku to byl sen mnoha sedláků, moci se každé ráno o půl šesté ještě jednou obrátit a každý večer v době dojení již moci ležet na pohovce. Když přišlo řešení formou dojicího robota, bylo proto na mnoha statcích obtížné nadšení z něho brzdit. Na dolnosaských zemědělských dvorech je podle ankety Landvolk-Pressedienst 26 těchto hezkých kousků. Mezitím se již prodává třetí generace samostatných dojicích automatů. Podle údajů zemědělské komory však v současné době prodej stagnuje. To spočívá především v tom, že podniky stále více rostou a stáda se postupem času silně zvětšila.
Protože kapacita dojicích robotů je naplněna při 60 až 80 zvířatech, budou v podnicích hledících do budoucna potřeba nejméně dva roboti. A to je pro mnoho vedoucích provozu příliš drahé, jak zjistil Vzdělávací a výzkumný ústav chovu hospodářských zvířat Zemědělské komory Dolní Sasko v Echemu. Hlavním problémem je rovnoměrné vytížení dojicích boxů. V průměru jdou sice krávy 2,7krát denně do dojicího robota, ale svého zcela zaslouženého nočního klidu a polední přestávky se nechtějí vzdávat.
Protože krávy se musejí rozhodovat samy, kdy chtějí jít na dojení, zachovávají si svůj přirozený rytmus a nechávají se většinou poprvé podojit teprve při snídani. Aby bylo možno robota plně vytížit, musela by se však zvířata dojit nepřetržitě po celých 24 hodin. Pro zemědělce z toho při použití robota v praxi stěží vyplývá nějaká úspora času. Musí ušetřený čas z doby dojení investovat do pozorování zvířat, aby včas rozeznal projevy říje a chorob. Také vzhledem k drahé smlouvě o provádění údržby, kterou s výrobci většinou uzavírá, je dojicí robot nejdražší formou dojení. Montéři jsou k dosažení nepřetržitě po celých 24 hodin, aby mohli v případě poruchy robota rychle opět opravit.
Větší podniky proto sázejí na výhodnější alternativy jako jsou rybinová dojírna nebo karuselová dojírna, pomocí které lze najednou dojit až 36 krav. Zde se kromě toho může dojit i jejich spolehlivý chovný dobytek bez ohledu to, že by museli brát ohled na dojitelnost vemene robotem. Protože v podnicích s dojicími automaty se zvířata s nevhodným exteriérem i přes dobrý výkon z produkce vyřazují. Zemědělec tak zaplatí za o něco více flexibility vysokou cenu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



