V obnoveném pivovaru v Českém Brodě příští rok dokončí pivovarskou restauraci
16.03.2023 | ČTK
Majitelé minipivovaru v Českém Brodě na Kolínsku, kde před čtyřmi lety obnovili vaření piva, budují v areálu novou pivovarskou restauraci. Vzniká v prostorách bývalé sladovny a hotová by měla být v příštím roce. Majitelé areálu, manželé Klinečtí, postupně obnovují pivovarský areál, který v roce 1994 koupili ve zdevastovaném stavu. Náklady na minipivovar byly šest milionů korun, celkem zatím do úprav investovali zhruba 30 milionů korun. Počítají, že další práce vyjdou ještě zhruba na 2,5 milionu korun. Loni uvařil minipivovar 200 hektolitrů piva, do tří až čtyř let by to mohlo být až 1000 hektolitrů. ČTK to řekl spolumajitel pivovaru Jan Klinecký.
"Odběr piva byl kvůli covidu a drahým energiím nižší, než jsme předpokládali. Věříme, že pivovarská restaurace s vlastní kuchyní pomůže prodej zvýšit a pojedeme na plnou kapacitu, protože technologii máme na 1000 hektolitrů," řekl Klinecký. Letos podle něj bude hotovo zhruba 90 procent prací na nové restauraci, příští rok jsou v plánu dokončovací práce.
Náklady na energie podle Klineckého vzrostly o 100 až 120 procent. "Zdražování piva ale není cesta, protože bychom prodali méně piva," doplnil.
Hlavním druhem českobrodského piva je spodně kvašený nefiltrovaný dvanáctistupňpvý světlý ležák vařený klasickou metodou. "Příležitostně vaříme 10° výčepní pivo a polotmavou 11°," doplnil Klinecký.
Původní barokní měšťanský pivovar vznikl v Českém Brodě v roce 1664, stál na Husově náměstí. Několikrát se dočkal přestavby a v letech 1866 a 1867 byl rozšířen o sladovnu. Od roku 1884 se začal stavět nový areál pivovaru na místě bývalého středověkého lomu na kámen, v lokalitě Pod skalou, na současné adrese v Tuchorazské ulici. Po roce 1918 pivovar prosperoval a byl několikrát rozšiřován. Po znárodnění v roce 1949 postupně zchátral a ke konci roku 1968 byl uzavřen.
Minipivovary podle Českomoravského svazu minipivovavarů uvaří zhruba tři procenta z celkového množství uvařeného piva v ČR. Celkově se odhaduje, že v Česku je asi 500 minipivovarů.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Italskou gastronomii trápí drahé těstoviny. Klesající inflace problém neřeší (09.06.2023)
- Jahody dozrávají později, kvalitu si pěstitelé chválí a ceny drží jako loni (09.06.2023)
- Průzkum: O venkovskou prodejnu přišla nejméně pětina nejmenších obcí (08.06.2023)
- Chaluha nachází využití v potravinářství i energetice. Pěstování ale může ohrožovat velryby (08.06.2023)
- Asociace bezpečného konopí předložila konkrétní návrhy regulace trhu. Pokud nebudou úředníci naslouchat, hrozí paskvil (08.06.2023)
- Jedinečný prostor pro rozvoj biodiverzity i vzdělávání, Coca-Cola otevřela unikátní mokřad u pražského závodu (08.06.2023)
- Nekula: Budvar letos odvede do rozpočtu 250 milionů (07.06.2023)
- BioTech Foods staví ve Španělsku závod na laboratorně vyrobené hověz (07.06.2023)
- 7. červen - Světový den bezpečnosti potravin (07.06.2023)
- Němečtí aktivisté bojkotují španělské jahody kvůli suchu v národním parku (07.06.2023)