Drůbežáři v Plzeňském kraji od vstupu do EU čekají snazší vývoz
11.02.2004 | ÚZPI
Drůbežáři v Plzeňském kraji se vstupu ČR do Evropské unie nebojí, jsou na něj prý celkem připraveni. Někteří sice připouštějí, že jim mohou vzniknout například problémy s konkurencí ze zemí unie, jiní se ale naopak těší na to, že jim ubude administrativa při vývozu. Jednatel firmy Česká drůbež Jan Červený řekl, že podnik si od vstupu slibuje především snazší odbavování vajec na hranicích. Farma, patřící k největším v zemi, totiž skoro 85 procent produkce vyváží."Doufám, že už nebude tolik papírování. Co se týká konkurence, je možné, že bude větší tlak z těch zemí, které přistupují do EU společně s námi. Neočekávám ale nic dramatického, alespoň ve vztahu k naší firmě," uvedl.Česká drůbež ročně vyrobí 60 až 65 milionů vajec. Na farmách na Domažlicku chová zhruba 630 000 slepic. Vejce vyváží do Německa, Belgie, Rakouska i Velké Británie.Vedoucí výroby Drůbežárny Š+L Jaroslav Hrdlička řekl, že jejich firmě, která vejce také zpracovává, způsobí zřejmě největší potíže dodržování nové vyhlášky, která nařizuje provádění speciálních analýz vaječných výrobků. Vyhláška je podle něj vytvořená tak, aby byly při jejím dodržení splněny normy EU."Zřejmě se ale zapomnělo na to, že některá opatření již určuje zákon o potravinách. Jde to pak vlastně trochu proti sobě a je to také velmi nákladné," postěžoval si. Firma vyprodukuje ročně přes 20 milionů vajec. Podnik se 60 lidmi zásobuje 120 velkoobchodníků a 70 malých prodejen.Vedoucí sesterské firmy Protein Food, která se specializuje na výrobu zdravé výživy, Ludmila Štefánková, doufá, že vstup ČR do EU přinese i větší zájem o výrobky zdravé výživy. "V ostatních zemích Evropy i jinde ve světě se lidé víc o zdravou výživu zajímají i do ní víc investují než u nás," dodala.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



