Džemy a marmelády brzdí šíření rakoviny
17.10.2008 | novinky.cz
Polysacharid pektin - vláknina, která způsobí po uvaření ovoce gelovitost zavařeniny, může v těle působit blahodárně při boji s rakovinou. Váže se totiž k určité bílkovině, která hraje významnou roli při rozvoji a šíření nemoci.
Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny.
„Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi.
Pektin je určitým druhem vlákniny, o níž lékaři a biologové dlouho vědí, že má na lidské zdraví příznivý vliv a že snižuje riziko rakoviny trávicího traktu. Přitom mechanismus ochranného vlivu vlákniny zůstal dosud neznámý.
Jiné protirakovinové látky v potravinách
Další polysacharidy obsažené v potravinách, jako například betaglukany, jsou podle všeho také bioaktivní a jejich protirakovinné schopnosti zřejmě souvisejí s interakcemi mezi nimi a savčími bílkovinami v těle.
„Pro celkovou kombinaci všech možných účinků je nejlépe jíst pravidelně široké spektrum ovoce, zeleniny a potravin bohatých na vlákninu. Nemusíte nutně pojídat žádné superpotraviny,“ věří Morris. Superpotravinami pak míní různé preparáty slibující koncentraci všech možných prospěšných látek z ovoce a zeleniny. Nejvíce pektinu obsahuje rybíz a nezralá jablka.
.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



