Elektrárna chytá vítr do zásoby
31.07.2007 | Lidové noviny
ATTLEBORO, USA Jakmile pokročí večer a lidé začnou uléhat ke spánku, v dané oblasti prudce klesne spotřeba elektrické energie. V tu chvíli se roztočí turbíny přečerpávacích elektráren, které využívají přebytečný proud k pumpování vody do výše položených nádrží. Jde zatím o jediný způsob, jak ekonomicky uchovávat větší množství energie tak, aby byla pohotově k dispozici. S rozmachem alternativních zdrojů energie, vesměs velmi závislých na přírodních podmínkách, význam přečerpávacích elektráren roste. Ovšem jejich stavba je velmi drahá a míst, kde mohou stát, je nedostatek. Proto se hledají jiné cesty. Už několik let se v praxi testuje uchovávání energie ve formě stlačeného vzduchu. V současné době existují dvě takové elektrárny, jedna v USA a druhá v Německu. V čase, kdy je elektřiny přebytek, stlačují vzduch do podzemních zásobníků, aby ho ve špičce využily k pohonu generátorů. Účinnost systému je však nízká, a proto se vyplatí jen v oblastech s opravdu velkými rozdíly mezi denní a noční cenou elektřiny, uvádí časopis Economist. Zařízení navržené americkou společností General Compression proces zjednodušuje a využívá výkonu větrných turbín ke stlačení vzduchu přímo, bez ztrátového „elektrického“ mezikroku. Prototyp má být dokončen v roce 2009. Teprve pak se ukáže, zda se z elektráren na stlačený vzduch může stát zdroj vzácné elektřiny pro období maximální spotřeby.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



