EU bude testovat přísady v potravinách
13.04.2007 | Euractiv.cz
Pokud v červnovém hlasování Evropský parlament vyslyší radu výboru pro životní prostředí, bude muset zhruba 300 sladidel, barviv a ochucovadel, kterých se v současné době využívá v potravinářském průmyslu, znovu projít zdravotními a bezpečnostními testy. V letošním roce mají být přijaty nové postupy EU pro autorizaci potravinářských přísad. Rozhodli o tom poslanci, když tento týden podpořili návrh Komise. První evropské nařízení zpřísní pravidla pro schvalování všech potravinářských přísad: sladidel, barviv, konzervačních přísad, antioxidantů, emulgátorů, želírovacích látek a plynů používaných při balení. Nařízení by mělo nahradit zhruba desítku platných právních norem.
V téměř jednomyslném hlasování (54 hlasů proti 1) včera výbor pro životní prostředí podpořil požadavky podle nichž musí přísady k autorizaci splňovat tři podmínky: nesmí ohrozit zdraví spotřebitelů, musí být technologicky nezbytné z pohledu přínosů pro spotřebitele a nesmí spotřebitele klamat. V případě těch přísad, které jsou v současné době na trhu (zhruba 300), se počítá s programem postupného přehodnocení, který má být přijat v rozmezí jednoho roku od přijetí druhého nařízení. Ty přísady, které schvalovací procedurou neprojdou, budou automaticky zakázány.
Pokud jde o sladidla a barviva, poslanci uvedli, že by měla být používaná pouze tehdy, „nelze-li žádoucího účinku dosáhnout použitím koření“.
Požadavky nyní posoudí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který má sídlo v italské Parmě. O zbývajících dvou nařízeních, která se týkají enzymů a aromatických látek, má výbor pro životní prostředí hlasovat 8. května. V plénu budou o návrzích hlasovat poslanci v průběhu června nebo července.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



