EU chce zakázat výrobu slivovice

Přísným normám Evropské unie, které začnou v Česku platit s příchodem roku 2003, se nevyhne ani tradiční moravská slivovice. Problém spatřují evropští komisaři u pálenky jak v obsahu alkoholu, tak ve způsobu výroby. "Nesmí mít padesát procent alkoholu - příště musí být silnější a bude se prodávat jako lék na předpis," zní jedna z evropských připomínek. "O tom, že má slivovice léčebné účinky, jsme přesvědčeni, ale kořalka se má přece prodávat v hospodě, a ne v apatyce," stěžují si na evropský zákon v jedné z nesčetných palíren. Další ranou pro slivovici je evidence švestek. Podle evropského zákona totiž musí být veškeré ovoce před umístěním do kvasné nádoby označeno místem původu, řádně očíslováno a zapsáno do knihy. "To může být konec slivovice, uvažujeme o změně názvu na moravský rum, moravská vodka nebo švestkovka" říká šéf lihovaru. Na tato označení se totiž tvrdá norma nevztahuje.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info