EU pomůže potravinářským firmám nových členů
17.02.2004 | Lidové noviny
Potravinářským firmám v nově přistupujících zemích pomůže Evropská unie. Podnikům, které zatím nestačily splnit přísné evropské hygienické standardy a nestihnou to ani do 1. května, dá další čas na jejich splnění, pokud se pro to kvalifikují. Může se to týkat i podniků v České republice. Firmy dostanou ale navíc maximálně dva roky. Lidé z komise se zmiňují o vážných obavách, které vyvolává postup firem v ochraně zdraví v několika zemích. Z desítky států, které se stanou členy unie v květnu, jmenují hlavně Polsko. Potřeba rozšířit seznam firem s výjimkou pak je v případě Maďarska pravděpodobná a v případě České republiky možná. Ostatní kandidátské země jsou více méně v pořádku.
Při lednové dvoutýdenní inspekci potravinářských provozů v České republice nevyhovělo hygienickým požadavkům Evropské unie celkem sedm z kontrolovaných téměř padesáti závodů a přibližně 100 provozů.
EU může zakázat vývoz masaNejmenovaný představitel komise varoval, že v některých případech mohou v květnu přijít omezení, co se týče přístupu masa a masných výrobků na trhy unie, pokud vlády kandidátských zemí nepřijmou naléhavá opatření, která podniky popoženou. Konečné stanovisko komise se očekává v polovině března.
Pro usnadnění vstupu novým členům do unie vyjednala unie s představiteli těchto zemí přechodná období pro naplnění určitých kritérií. Během přechodných období bude zboží z nových členských zemí, jehož parametry nebudou odpovídat požadavkům unie, označeno zvláštní známkou. Ta zaručí, že se takové zboží nedostane na trh mimo stát původu.
Některé podniky v Polsku, které dostalo loni v listopadu největší varování, budou podle jednoho z členů komise po květnu potřebovat dalších šest až osm měsíců na dotažení změn. Maximum pro odklad na dosažení standardu unie budou dva roky.
Následků rozšíření unie se obává Rusko, které požaduje, aby unie měla po svém rozšíření pro export jednotný veterinární certifikát, napsala agentura Reuters.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



