Europoslanci cukr neubránili
25.09.2007 | Euro
Evropská komise není spokojena s tempem, jakým postupuje reforma organizace trhu s cukrem spuštěná v lednu tohoto roku. Nedaří se naplnit původní reformní záměr snížit do roku 2010 produkci cukru o šest miliónů tun, aby unie dostála svým závazkům v rámci Světové obchodní organizace. Proto EK přišla s revizí reformy, která má celý proces urychlit. "Musím konstatovat, že dosavadní průběh reformu cukru způsobil České republice obrovské škody, kdy se z vývozce stala státem závislým na dovozu cukru. Uznávám, že je třeba s ohledem na mezinárodní závazky unie pokračovat ve snižování produkce cukru, ale odmítám, aby se tak dělo na úkor České republiky," uvedl europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).
Kámen úrazu chystané evropské legislativy spatřuje Březina v tom, že zkrácení výrobní kvóty by mohl iniciovat nejenom cukrovar, ale nově také pěstitel cukrové řepy. "Vzhledem k tomu, že většina zbylých cukrovarů v Česku je na rozdíl od mnoha jiných států EU závislá na několika málo velkých dodavatelích řepy, kteří navíc nejsou s cukrovary vlastnicky propojeni, mohl by mít odchod jednoho dodavatele za následek uzavření celého cukrovaru a další propad výroby," sdělil Euro OnLine Březina.
Hrozícímu scénáři likvidace českého cukrovarnictví se čeští poslanci v Evropském parlamentu snažili v úterý zabránit předložením pozměňovacího návrhu, podle něhož by se ustanovení o možnosti pěstitelů řepy iniciovat zkrácení výrobní kvóty nevztahovalo na státy, které již v průběhu reformy přišly o více jak 20 procent výrobní kvóty. Pozměňovací návrh však nebyl přijat.
Podle Březiny navržená legislativa EU může zatlouct poslední hřebíček do rakve českého cukrovarnictví, které nedávno přišlo o 22,5 procenta národní kvóty na cukr v důsledku uzavření tří velkých cukrovarů společnosti Eastern Sugar. "Silná cukrovarnická šestka - Německo, Francie, Británie, Belgie, Nizozemí a Polsko - zatím neodevzdala ani jednu tunu národních kvót. Místo vytvoření rovnováhy a zdravého konkurenčního prostředí tak dochází ke vzniku nových deformací," soudí Březina.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



