Evropa zaostává
21.02.2008 | APIC-AK
Produkce masa v Evropské unii je už delší dobu zasažena krizí. Špatné ceny u hovězího už dávno nezabezpečují úhradu výrobních nákladů, u vepřového jsme svědky volného pádu, který u nás skončí poklesem stavů o desítky procent. Na sestupu je ale i drůbeží maso, jehož výroba se rovněž snížila, za minulý rok to bylo o 4,8%.
Když se naproti tomu podíváme na vývoj těchto komodit v nejsilnějším agrárním systému na světě, tedy v USA, pak zjistíme pravý opak. Výroba jde nahoru. Je to zvláštní, řeklo by se, že obilí je tam stejně drahé, ne-li dražší než v Evropě. Ano je, ale podstatné je něco jiného. Tamnější farmáři naplno využívají krmiva, která jsou vyrobena z biotechnologicky upravených odrůd, tedy GMO plodin, která jsou tudíž výrazně levnější. Hlavně jde o sóju a kukuřici. Podobný vývoj probíhá i v Latinské Americe. EU svým konzervativním postupem tuto cestu neumožňuje a tím rozhoduje o ztrátě konkurenceschopnosti evropských farmářů. Situace se neřeší a je vážná.
Evropě podle britského listu The Times hrozí krize v dodávkách masa v důsledku zakořeněného odporu vůči geneticky modifikovaným plodinám (GMO). Chovatelé vepřového a drůbeže trpí nedostatkem krmiv a jejich stále vyššími cenami, což je následek toho, že EU systematicky odkládá schvalování nových odrůd GMO, napsal list na své webové stránce. První výsledek této nemohoucí politiky EU, která je v tomto případě pilně podporována různými aktivistickými skupinami, už se dostavil – letí dolů stavy zvířat. Další na sebe nenechá dlouho čekat – bude jím snížení nabídky masa na trh a zvýšení jeho cen. Třetím, pro evropské farmáře takřka smrtelným výsledkem odporu vůči GMO bude, že Evropa bude dovážet mnohem více masa z Latinské Ameriky a Spojených států, které tamnější farmáři budou vyrábět místo nás. Co na tom, že tento dovoz bude pocházet z chovů krmených takřka výlučně GMO.
Jan Veleba
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



