Existuje chorobná závislost na čokoládě? Mozek ovlivňuje podobně jako droga
12.11.2017 | ČT 24
Je čokoláda stejně návyková jako drogy? Proces, který se při jejich konzumaci odehrává v mozku, je v každém případě identický. Čokoláda je však v přiměřeném množství zdravá droga: působí proti zánětům, vysokému tlaku, má příznivý vliv na paměť.
Jak drogy, tak čokoláda v lidském mozku aktivují všechna centra odměny. „Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopamin, který hraje roli při závislosti na nějaké látce,“ říká lékař a nutriční poradce Franck Senninger, jehož cituje francouzský deník Le Figaro.
Můžeme ale považovat závislost na čokoládě za stejně silnou jako závislost na nějaké droze? „Někteří lidé mají špatnou náladu, když nemají svou denní dávku čokolády, ale to je vše. Jestliže je pocit chybějící dávky čokolády velmi silný, jde nepochybně o mnohem závažnější poruchu v příjmu potravy,“ prohlašuje Senninger.
Pokud jde o údajné afrodiziakální účinky, ukazuje se, že čokoláda sexuální život neobohatí. Tento mýtus vychází z toho, že při pojídání čokolády se v těle uvolňuje fenylethylamin. „Tento hormon se sice vylučuje při orgasmu, ale nevyvolává jej,“ upozorňuje lékař.
Čokoláda je však pro naše zdraví zlatým dolem. Obsahuje vitaminy B1 a B2, polyfenoly, hořčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsaženo více než 800 různých látek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2012 vydal příznivý posudek ohledně pozitivního působení čokolády proti kardiovaskulárním nemocem. Četné vědecké studie ukázaly, že čokoláda má příznivý vliv na naše poznávací schopnosti.
Lék na paměťČokoláda rovněž kladně působí na naši paměť, je účinná proti arteriální hypertenzi či zánětům. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody.
Jiné výzkumy ukázaly, že pravidelná, ne však přílišná konzumace čokolády snižuje riziko obezity. Její antioxidanty totiž regulují ukládání tuku a kompenzují kalorie, které s ní sníme.Musíme však dávat pozor na „zneužívání“ čokolády. Tato pochoutka totiž často neobsahuje jen kakao, ale i tuk a cukr. Proto se doporučuje jíst raději černou čokoládu, v níž je více než 70 procent kakaa. Podle nedávné americké studie přispívá flavanol obsažený v kakau ke zpomalení přirozeného ubývání paměti spojeného s věkem.
Čokoláda uvolňuje, zlepšuje náladu. Stejně jako lékárníci v 18. století jsou milovníci této pochoutky přesvědčeni o jejich zdravotních účincích, které se teď experti snaží vědecky dokázat. A důkazů je dost, zejména pokud jde o kardiovaskulární choroby.
Droga, která pomáháPodle jedné německé studie prováděné osm let na 20 000 lidí snižuje každodenní konzumace omezeného množství čokolády (7,4 gramu denně) o 48 procent riziko mrtvice a o 27 procent riziko infarktu. Účinek je ještě výraznější při denní konzumaci deseti až dvaceti gramů.
„Tyto výsledky jsou zjevně spojeny s nízkou arteriální tenzí u milovníků čokolády. Je to velmi zajímavé, protože i mírné snížení arteriální tenze – tlaku v cévách – snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí,“ soudí profesor André Vacheron z francouzské Lékařské akademie.
Jiné výzkumy ukazují, že indiáni kmene Guna, kteří žijí v Panamě, vděčí za svůj normální krevní tlak a nízkou úmrtnost na rakovinu a na nemoci srdce svým kakaovým nápojům.
Autor kar
Zdroj: ČT24, ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)