Export vytáhl českou výrobu piva na nový rekord, za plzeň si lidé od října připlatí
26.09.2016 | ČT 24
Další velké pivovarnické skupiny v Česku zatím nebudou zvyšovat ceny jako Plzeňský Prazdroj, který zdraží od října všechny své nápoje o víc než tři procenta. Loni se v Česku vyrobilo historicky nejvíc piva - přes 20 milionů hektolitrů. Posílil hlavně vývoz.
Od příštího měsíce by například desetistupňové pivo mohlo vyjít restaurace o 60 haléřů dráž, dvanáctistupňové pak o korunu. „Změna se týká jak baleného, tak i sudového a tankového piva a ostatních nápojů z naší produkce,“ konstatovala mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.
Podle majitele Dejvické sokolovny, kde se čepuje plzeňské pivo, vyšší cena zákazníky nejspíš neodežene. „Je to minimální zdražení, dva roky se nezdražovalo, takže si nemyslím, že to bude mít nějaký vliv,“ říká Michal Zvěřina.
Velké pivovary se zatím ke zdražování nepřidaly. Některé už letos s cenami nahoru mírně šly, jiné zatím změnu neplánují. „Naposledy jsme zdražovali na jaře tohoto roku, a to pouze vybraná balení piv,“ sdělil mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.
Výroba piva v loňském roce poprvé překročila hranici 20 milionů hektolitrů, výstav piva tak vzrostl o 2,2 procenta. Významně k tomu dopomohl rekordní prodej piva na export. Meziročně vzrostl o 13,3 procenta. Na druhou stranu spotřeba piva v tuzemsku dál stagnuje.
Celkový výstav piva v ČR2015 - 20,076 mil. hl
2014 - 19,648 mil. hl
2013 - 19,205 mil. hl
2012 - 19,216 mil. hl
2011 - 18,624 mil. hl
2010 - 18,098 mil. hl
2009 - 19,877 mil. hl
Vyvážené pivo nejčastěji končí na Slovensku a v Německu. Mezi další země pak patří Polsko, Švédsko, Velká Británie, Maďarsko, Rusko, Rakousko, USA nebo Jižní Korea.
Podíl na spotřebě piva v ČR podle obalůLahvové pivo - 41 %
Sudové pivo - 37 %
PET lahve - 12 %
Plechovky - 7 %
Pivo v cisternách - 3 %
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



