Fandové piva a fotbalu dali ostravské značce jméno Bazal
28.11.2008 | Mladá fronta Dnes
Neobvyklý projekt zrodu nového piva, do něhož pivovar Ostravar zapojil veřejnost, především pak fandy Baníku Ostrava, je zase o kus dále. Pivo, jemuž lidé v řadě ochutnávacích anket už vybrali sílu a chuť, má nyní, po součtu bezmála šesti tisíc hlasů, také své jméno Bazal.
Manažer značky Ostravar Pavel Barvík říká, že nové pivo se bude čepovat do moderního půllitru. S uvedením na trh počítá Ostravar na jaře příštího roku. Hlasování probíhalo v hospodách i na internetu a podle organizátorů bylo napínavé.
"Pokud bych měl popsat vývoj hlasování fotbalovou hantýrkou, pak šlo o souboj favoritů vyrovnaný až do konce utkání. V pětaosmdesáté minutě se však Bazal ujal vedení a do závěru zápasu ho udržel," popisuje průběh hlasování Barvík.
Nový název evokuje jméno fotbalového stadionu Baníku Ostrava, kterému všichni v Ostravě a okolí říkají Bazaly. Až za Bazalem skončila jména Baníček, Baník nebo třeba Šutér.
Poté, co pivaři vybrali chuť, sílu i název piva, rozhodli i o tom, do jakých sklenic se bude čepovat. V nabídce byly tři typy sklenic - dvě elegantní a jeden moderní "krýgl". Právě tradiční půllitr nakonec v hlasování zvítězil.
Lidé nyní začnou vybírat logo a etiketu nového piva. Hlasování bude opět souběžně probíhat v hospodách a na internetové stránce pivovaru Ostravar. Mělo by skončit těsně před Vánocemi. O víkendu bude hledat pivovar tváře nového fotbalového piva, zájemci se mohou přihlásit také na webu podniku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



