Farmáři na Vysočině vyrobili méně hovězího, stále ale nejvíc v ČR

Zemědělci na Vysočině loni vyrobili 11.630 tun hovězího masa, což je proti předchozímu roku o 13,4 procenta méně. Region si přesto mezi kraji udržel prvenství. Podle jihlavské správy Českého statistického úřadu v celé zemi produkce hovězího masa meziročně klesla o 16,3 procenta na 81.000 tun.

Vysočina tradičně patří mezi regiony s největším chovem skotu. Počátkem dubna 2005 se zemědělci v kraji starali o 218.600 dobytčat, což byl nejvyšší počet v zemi. Rozvoj nyní ovlivňují kvóty na výrobu mléka a jeho farmářská cena, míní ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal.

Farmám se podle něj nemusí vyplatit modernizovat starší a menší stáje podle požadavků EU, když kvůli kvótám nemohou zvyšovat výrobu mléka. Za každý litr navíc by totiž mohly platit sankci dvě až čtyři koruny. Cena mléka nyní spíš klesá a u krav jsou platby za mléko nejdůležitější, řekl Coufal. Pro farmy proto může být výhodnější chov dojnic zrušit a kvótu prodat. Tím ale ubývají telata pro výkrm a produkce masa klesá, ačkoliv je jeho cena příznivější než dřív.

Výroba vepřového masa se loni na Vysočině snížila skoro o 23 procent na 32.932 tun. Mezi kraji to byl největší meziroční propad; v celé zemi se v průměru produkce snížila téměř o desetinu. Podle Coufala ovlivňují výsledek podnikatelé, kteří nehospodaří dlouhodobě. Když mohou dostat dobrou cenu za maso, nakoupí selata a vykrmují je v provizorních prostorách. Na rozdíl od skotu je mohou prodávat již po několika měsících.

Vysočina loni vyprodukovala 44.583 tun masa. Větší množství dodali jen farmáři v Jihomoravském kraji, Jihočeském kraji a Středočeském kraji.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info