Farmáři se krav a telat nezbavují
16.10.2003 | Mladá fronta Dnes
Nedostatek krmiva pro hovězí dobytek, který je důsledkem dlouhotrvajícího sucha, nenutí farmáře v Moravskoslezském kraji hromadně se zbavovat krav a telat. Uvedli to ředitelé regionálních zemědělských agentur a komor. Podle nich se sice dobytek i na pastvinách musí přikrmovat, ale základního stáda se nikdo nezbavuje. "Základní stádo se na Bruntálsku nesnižuje," uvedl šéf bruntálské agentury Jan Olšer. Žádné vybíjení dobytka zatím kvůli slabším zásobám krmiva nehrozí ani na Frýdecko-Místecku.
"Krmiva není moc, ale nebylo tu tak katastrofální sucho, to je záležitost třeba jižní Moravy nebo i jižních Čech," připustil ředitel frýdecko-místecké zemědělské agentury Jan Matoušek. Nevyloučil ale, že chovatelé se budou snažit dobytka zbavit později, a to kvůli cenám."Nikdo nemá křišťálovou kouli, aby řekl, že za rok bude hovězí natolik výnosné, že se vyplatí jej dělat. Jestli ale klesne cena, tak od toho utečou, to je zákon trhu," dodal."Farmáři nejsou nuceni likvidovat stavy, protože krmení je sice méně než obvykle, ale přece jen je," řekl také předseda agrární komory v Opavě František Mariánek.Podle informací z ostravské pobočky Českého statistického úřadu se v Moravskoslezském kraji počátkem letošního dubna chovalo 85 686 kusů skotu, z toho krav bylo 36 898. V meziročním srovnání se celkový stav hovězího dobytka snížil o tři procenta, u krav je pokles asi jedno procento.Stovek krav a telat se kvůli kritickému nedostatku krmiva zbavuje například stále více zemědělců z Plzeňského kraje.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



