Firma Rudolf Jelínek bude pěstovat vlastní švestky
31.10.2003 | Hospodářské noviny
Druhý výrobce slivovice Stock Plzeň sází na dodavatele a jistí se většími zásobami.
Vizovická společnost Rudolf Jelínek, jejíž produkci tvoří z 90 procent výroba slivovice, si chce zajistit do budoucna surovinu vlastními silami a během tří let vysází na 55 hektarech švestkové sady.
Do výsadby vlastního sadu, který by měl pokrýt 10 až 15 procent roční spotřeby, investuje 10 miliónů korun. Firma nyní dováží švestky z 11 evropských zemí.
»Na takovou plochu je zapotřebí více než 22 000 stromků, které jsme si museli nechat předpěstovat v ovocných školkách v České republice i v zahraničí,« uvedl generální ředitel společnosti Pavel Dvořáček.
Firma počítá, že část zhruba investice zaplatí ze státní dotace. »Na prvních 15 hektarů, které budeme vysazovat v letošním roce, jsme požádali o dotaci ministerstvo zemědělství, které podporuje zakládání nových sadů až dovýše 100 tisíc korun na hektar,« dodal Dvořáček. Dotace skončí se vstupem země do EU. Životnost švestkového sadu je kolem 20 let a návratnost investice je asi 10 let.
Druhý český výrobce slivovice Stock Plzeň o pěstování klíčových surovin neuvažuje. »Je to cesta na jistotu, ale váže prostředky firmy. Naše strategie je postavena na dodavatelích. Jistíme se většími zásobami a u bylinek máme dodavatelů dokonce více, i když nás to vyjde dráž,« uvedl jeho generální ředitel Martin Petrášek.
Pozemky, které firma Rudolf Jelínek zakoupila přímo nad továrnou v minulých dvou letech, vyhodnotila pěstitelská studie za velmi vhodné. Ovoce odtud bude možné použít pro výrobu tzv. ročníkových slivovic k archivaci, které lze přirovnat k vínům z pozdního sběru.
Vizovická firma, která ovládá osmdesát procent českého trhu se slivovicí, letos zvýšila produkci švestkového destilátu o 50 procent. Dvacet procent z roční produkce 1,5 miliónu litrů, vyváží. Mezi největšími odběrateli jsou Slovensko a USA.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



