Francie je nejvýznamnějším výrobcem zemědělských produktů v EU
22.03.2001 | ÚZPI
Největšími výrobci základních zemědělských produktů v EU byly během let 1997-1999 Francie a Německo. Podle údajů Eurostatu zastává Francie první místo pokud jde o množství vyrobené produkce u osmi ze třinácti nejdůležitějších agrárních produktů (obiloviny, řepka, luštěniny, víno, cukr, hovězí a telecí maso, drůbeží maso a vejce). Německo bylo ve sledovaném období největším výrobcem brambor, mléka a vepřového masa, na druhém místě bylo v produkci obilovin, cukru, řepky, hovězího masa a vajec. Itálie dominovala v produkci čerstvého ovoce a zeleniny před Španělskem a Francií, v produkci vína zaujímala druhé místo za Francií. Německo drželo v produkci vína a čerstvého ovoce čtvrté místo a v produkci zeleniny šesté místo.
Mber. ősterr. Landwirtsch., 2000, č. 12, s. 809 (Jav)
Další články v kategorii Potravinářství
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)