Francouzští výrobci šampaňských vín se obávají o zisky
17.12.2001 | Hospodářské noviny
I když se o vánočních svátcích a na Nový rok tradičně vypije třetina celkové roční konzumace šampaňského, francouzští výrobci tohoto královského perlivého vína se obávají poklesu odbytu. Důvodem je především nejistá ekonomická situace po atentátech ve Spojených státech a také to, že po dvou přelomových letech tisíciletí zůstaly ve skladech staré zásoby. Rok 2002 už navíc není pro oslavy tak přitažlivý jako konec starého a začátek nového milénia.
Na americký trh se z Francie ročně vyveze jen 15 miliónů z 260 miliónů vyrobených lahví šampaňského. Spotřebitelský trend ve Spojených státech je však pro francouzské vinaře velmi důležitý. Odbyt šampaňského v USA slábne už zhruba rok, právě po mohutných oslavách příchodu nového milénia.
V posledních šesti měsících klesl prodej šampaňského v USA i v Německu o 20 procent, v Itálii dokonce o 30 procent. Naproti tomu ve Francii stoupl o 15 procent a v Británii dokonce o 37 procent. Podle odhadů Yvese Dumonta, šéfa skupiny Laurent-Perrier, se v příštím roce dá očekávat celosvětový pokles konzumace šampaňského o dvě až tři procenta. Tento trend by mohl trvat jeden až tři roky, míní Dumont. Na menším zájmu o bublinky se může podepsat i přechod na euro. Pokud si budou obyvatelé zemí eurozóny na novou měnu zvykat pomalu, může to mít neblahý dopad na jejich přístup k nakupování. Na druhou stranu však přichází euro pro producenty šampaňského v pravý čas - na Nový rok, po jehož bujarých oslavách je tradičně konzumace tohoto moku nejslabší v roce.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



