Fruko-Schulz: Domácí pokles vyrovnáme exportem
01.04.2004 | Hospodářské noviny
Firma prodala licenci na výrobu absintu na Ukrajinu a bude se více orientovat na východní trhy.
Dceřinou společnost Fruko-Schulz Ost, v níž je z poloviny zastoupen také ruský kapitál, založila jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz, patřící mezi přední tuzemské výrobce lihovin.
Nová společnost se specializuje na vývoz komponentů na licenční výrobu absintu, kterou Fruko-Schulz i se svou ochrannou známkou a etiketou prodalo na Ukrajinu.
Spotřeba lihovin v tuzemsku klesá a vyšší export má být jednou z cest, jak udržet produkci. Podle¨ředitele Fruka Josefa Nejedlého ale k vyšší orientaci na východní, především pak postsovětské trhy, přispívá i nadcházející vstup země do Evropské unie a zvyšující se dovozy z přistupujících zemí, jako jsou Polsko a Slovensko.
»Maloobchod ovládají zahraniční řetězce, které už nyní propagují zboží z mateřských zemí. Mám obavu, že po vstupu do unie budeme proti dodavatelům ze zemí, z nichž řetězce pocházejí, v nevýhodě,« říká Nejedlý. Ten ani nečeká, že by vstup Česka do EU firmě přinesl nějaké výhody nebo lepší možnosti uplatnit produkci na západoevropských trzích.
»Rozdělit podnikatelská rizika je vždy lepší, než se spoléhat jen na jeden trh. Ale prosadit se v cizině je těžké. Menším českým firmám chybí zajímavá lihovina a značka,« upozorňuje nezávislý ekonom Pavel Dytrych.
V Ruské federaci a na Ukrajině je poptávka hlavně po absintu. Ten spotřebitelé pokládají za exkluzívní, mnohdy »zakázané« zboží, protože v zemích EU se absint až na výjimky nevyrábí. Může za to v nápoji obsažený thujon, pokládaný za návykovou látku. Zatímco u nás jsou ho v litru tři miligramy, Rusové a Ukrajinci požadují silnější nápoj. Obsah thujonu tam je třikrát vyšší. »I tak je ale vyloučeno, že by absint vyvolával halucinogenní reakce,« říká Nejedlý
Firma vloni utržila 408 miliónů korun, export se na nich podílel osmi procenty. Devadesát procent vývozu přitom připadá právě na absint. Podnik vloni vyrobil 41 328 hektolitrů lihovin, z toho 22 210 hektolitrů rumu a 3491 tun sirupů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



