Gandalovič: Čas pro vyřízení integrovaného povolení se rychle krátí
22.03.2007 | Agris
Více než polovina ze zhruba 600 zemědělských a potravinářských podniků v České republice, kterých se povinnost daná zákonem o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC) týká, ještě nemá integrované povolení. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče přitom mají tyto podniky mají nejvyšší čas, aby o povolení urychleně požádaly. Pokud jej totiž do 30. října letošního roku nebudou mít, vystavují se pokutám a sankcím, nelze vyloučit ani zákaz provozování a ukončení výroby.
Žádost o integrované povolení vyřizuje místně příslušný krajský úřad. V současné době zaznamenávají krajské úřady rostoucí administrativní zátěž, mnoho podniků předkládá neúplné žádosti. Ty jsou pak vráceny k doplnění, čímž se celé řízení prodlužuje.U zemědělských a potravinářských podniků tento proces přitom trvá půl roku až rok. Ministr Gandalovič k tomu říká: „Vždy usiluji o to, aby podniky nebyly obtěžovány zbytečnou byrokracií, ale v tomto případě má životní prostředí přednost.“
Ze zhruba 120 podniků s výrobou potravin, krmiv, nápojů a mléka má již povolení 50 zařízení, dalších 33 podniků si o něj požádalo. Z osmi kafilerních zařízení si povolení již vyřídily čtyři a ostatní podaly žádost. Zatím ještě nepodal žádost o integrované povolení na krajský úřad žádný z provozovatelů dalších přibližně 90 asanačních zařízení (velké bioplynové stanice a kompostárny).
Neuspokojivá situace je také ve velkochovech drůbeže a prasat, kde by integrované povolení mělo mít kolem 450 zařízení. Doposud jej má necelá polovina. Dále má více než osmdesát velkochovů žádosti ve schvalovacím řízení.
Celkový stav integrovaných povolení a celý proces IPPC v resortu MZe je monitorován a řešen v úzké spolupráci s hlavním gestorem problematiky ministerstvem životního prostředí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



