Genetická vazba na BSE
11.11.2006 | Agris
Výzkumní pracovníci z Vědeckého centra Weihenstephan Technické univerzity v Mnichově a z Roslin-institutu ve Skotsku identifikovaly genetickou informaci, která ovlivňuje náchylnost skotu k BSE. Podle publikace v BioMed Central Biology se zjistilo, že skot, kterému chybí jistý úsek prionprotein genu, má vyšší riziko k BSE než zvířata, která tuto sekvenci ve své genetické výbavě mají. Dle autorů tak více než polovina ze 180 tisíc případů BSE v Británii náleží k rizikové genetické variantě. Vědci však tvrdí, že se u BSE jedná o onemocnění s vlivem prostředí. Jako nejdůležitější opatření k potírání BSE je třeba proto považovat vyloučení původce z krmiva, k čemuž přispěl zákaz zkrmování živočišných mouček.
www.fleischwirtschaft.de; 7.11.
Další články v kategorii Potravinářství
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)

Tweet



