Geneticky způsobený rybí pach vajec
12.02.2007 | ÚZPI
Byl objeven gen FMO3, který u hnědých slepic způsobuje chybu metabolismu a tím vznik nepříjemně páchnoucích trimetylaminů.
Společnost Lohmann-Tierzucht společně se skupinou finských výzkumníků zjistili, že rybí pach vyskytující se někdy u vajec je vyvolán geneticky. Gen způsobuje chybu metabolismu, při níž nedochází k oxidaci nepříjemně páchnoucích trimetylaminů (TMA) na pachově neutrální trimetylamid-N-oxid. Tato vrozená vada je již po staletí známa u lidí, u nichž se pach projevuje při veškerém vyměšování. Pachová závada vajec se vyskytuje jen u hnědých slepic (v 5–10 %) a jen při určitém krmivu (např. řepkový šrot, který obsahuje sinalpin – předstupeň TMA). Bylo zjištěno, že se jedná o gen FMO3 umístěný na chromozomu 8 slepičího genomu. Přítomnost genu lze snadno zjistit analýzou vzorku peří, takže lze provést včasnou selekci. Pro chovatele to znamená, že se nebudou muset vyhýbat krmivu jako je řepka, která je výhodným zdrojem bílkovin a energie.
Další články v kategorii Potravinářství
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)

Tweet



