Geny jsou klíčem budoucí produkce
13.02.2006 | ÚZPI
Experti na výživu a genetiku se domnívají, že dědičný materiál, který je odpovědný za produkci mléka je klíčem k ovlivnění pozitivních vlastností mléka. Bruce German, profesor americké Davis College of Agriculture and Environmental Science hovořil na letním summitu IDF v Kanadě o závažnosti této tématiky. Výsledky dřívějších výzkumů prokázaly nejenom pozitivní vliv mléka na zdravotní stav dětí, ale také nepostradatelnost některých obsahových látek pro udržení dobrého zdravotního stavu populace lidí po velmi dlouhou dobu.
Vědci a organizace z USA, Nového Zélandu, Austrálie, Francie, Irska, Kanady, Švýcarska a Nizozemska se proto zapojili do tvorby databanky genů, podílejících se na tvorbě a složení mléka. Shromažďování těchto dat je důležité především pro budoucí vývoj nových výrobků, které by mohly uspokojit potřeby konzumentů po stránce zdravotní a výživářské. Vědci budou snad moci v budoucnosti pozměnit složení syrového kravského mléka genetickou cestou tak, aby jeho význam pro zdraví ještě vzrostl.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)

Tweet



