Hamé míří do islandských rukou
27.02.2008 | Lidové noviny
Největší tuzemskou konzervárenskou firmu Hamé chce koupit islandská investiční skupina Nordic Partners. Prostřednictvím své dceřiné firmy Nordic Food už požádala o povolení fúze Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Stejná společnost má zájem také o výrobce masných produktů Otomac. Hamé patří mezi největší české potravinářské podniky, vyrábí kečupy, paštiky, konzervy i zavařeniny a bagety. V loňském prvním pololetí utržila 2,12 miliardy korun. V té době očekávala, že za celý rok 2007 dosáhne tržeb 4,9 miliardy.
Kromě českého závodu má Hamé dceřiné firmy v Rumunsku, Maďarsku, Rusku, Polsku, na Ukrajině a Slovensku. Své zboží exportuje do další třicítky zemí včetně Kuby, Libye či Japonska. Pod Hamé patří mimo jiné značky Otma, Veselá pastýřka či Znojmia.
Hamé zatím z poloviny patří podnikateli Leoši Novotnému. Firmu včetně dcer by teď chtěla získat firma Nordic Food. ÚOHS o fúzi rozhodne zřejmě v měsíční lhůtě, protože Nordic Food zatím v Česku nevyvíjí žádné aktivity. Společnost vznikla loni, patrně právě kvůli chystané fúzi s Hamé. Vlastníky firmy jsou NP Confectionery AB a NP Properties AB ze švédského Malmö. Společnost ale patří do islandské skupiny Nordic Partners. Té patří například finská Evli Bank, další banky a brokerské a finanční firmy. Hospodaří s kapitálem přes 14 miliard korun.
O Hamé mělo v nedávné minulosti zájem několik investorů, podle některých informací také finanční skupina PPF Investmens spravující peníze podnikatele Petra Kellnera.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



