Hodnocení podniků pro výrobu potravin živočišného původu v ČR
29.11.2001 | ÚZPI
Státní veterinární správa provádí u potravin živočišného původu veterinární dozor v celém výrobním řetězci od jejich vzniku a zacházení s nimi, až po obchody, kde dochází k jejich úpravě. Přibližně v měsíčních intervalech aktualizuje postavení zpracovatelských a výrobních podniků z hlediska dodržování veterinárních podmínek pro bezpečnou, kvalitní a hygienickou výrobu. Snaha o co nejkvalitnější výrobu a co nejbezpečnější zpracovávání potravin se sleduje nejen v naší republice, ale ve všech členských zemích EU.
Státní veterinární správa ČR děli podniky podle jednotné metodiky z hlediska možnosti vývozu do EU a plnění nejpřísnějších kritérií do skupiny A, B a C (každá skupina má tři podskupiny).
Do poloviny roku 2001 neměly, podle ústředního ředitele SVS, v ČR existovat žádné podniky ve skupině C3 a do konce roku 2001 mají skončit všechny provozy zařazené do skupiny C2.
Cílem pasportizace - hodnocení zpracovatelských, zejména potravinářských podniků je, aby splňovaly nejpřísnější kritéria a mohly konkurovat cizím výrobkům nejen v zemích Unie, ale i cizím výrobkům na našem domácím trhu. Naději na existenci i po vstupu do EU mají provozy zařazené do skupin A a B, mezi kterými je rozdíl v tom, zda exportují do EU nebo jiných zemí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



