Hořické trubičky získaly ochranu Evropské unie
17.05.2007 | Aktuálně.cz
Již čtvrtá tradiční česká specialita dostala od Evropské unie zelenou a byla jí přiznána ochrana zeměpisného původu. Výroba pravých Hořických trubiček by tak od pátku měla být oficiálně spjata s Hořicemi a okolím. Získají punc exkluzivity v rámci celé Evropské unie. "Název Hořické trubičky budou moci používat jen místní výrobci této potravinářské speciality a nikoli výrobci nejrůznějších napodobenin, kteří na této značce parazitují," říká lidovecký europoslanec Jan Březina, který se tématem ochrany výrobků zabývá.
Další v řadě
Kromě trubiček již byl ochranný statut přiznán Štramberským uším, Pohořelickému kapru a Žateckému chmelu. Již při vstupu do Evropské unie si Česko vyžádalo ochranu pro tři českobudějovická piva. Nyní je ve hře dalších pět výrobků, u kterých byla již přezkoumána žádost a návrh na přidělení ochrany byl zveřejněn v unijním věstníku. Běží tak půlroční lhůta, během níž mohou padat námitky proti přidělení.
Koncem dubna začala běžet i lhůta pro Karlovarské oplatky, které by se mohly stát vůbec nejožehavějším výrobkem. Originalitu této pochutiny si totiž nárokuje i německá strana. "U Karlovarských oplatků se zatím nenaplňují černé scénáře předpovídající nesouhlasnou reakci německých výrobců. Zatím žádné oficiální námitky nedorazily," říká Březina. Na případné námitky ale zároveň čeká například Třeboňský kapr, Mariánskolázeňské oplatky či Pardubický perník.
Ochrana označení
Ochrana zeměpisného značení se týká výrobků, u nichž je aspoň část výrobního procesu (suroviny, proces zrání) spjata s oblastí její výroby.
Chráněný název je vyhražen jen pro výrobce na určitém území. Může vydán buď jen pro jednoho výrobce nebo pro daný výrobek z produkce více firem
Chráněné výrobky požívají vyšší právní ochranu a nemusí splňovat některé normy EU, pokud by to narušilo výrobní postup
Bývá vydávána především na sýry, ovoce, zeleninu, maso a další potraviny
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



