Horka urychlila otevření pálenic i kvašení ovoce

Srpen je doba, kdy provozovatelé řady pěstitelských pálenic už topí pod kotly. Ze zařízení na výrobu pálenky se plní první várky lahví alkoholem. A zahradníci jej ředí na poživatelnou hodnotu. Tropická vedra letošního léta navíc popohnala ovocné stromy k rychlejší úrodě, a tak drtivá většina pálenic v kraji otevřela své dveře drobným pěstitelům o nějaký ten týden či den dříve než v jiných letech.Některé pálenice však už několik týdnů pálí kořalku pro soukromé zájemce z těch odrůd ovoce, jejichž čas už nadešel nebo skončil.Jiné, které se specializují spíše na pozdní odrůdy ovoce, začaly nejdříve sepisovat seznamy a pořadníky těch, kteří si u nich chtějí vlastní kořalku vypálit.Pálenice také začínají hromadit dozrálé ovoce pro kvašení. Jsou to ty, které pak zákazníkovi za dovezené ovoce dají výměnou rovnou líh. Některé menší pálenice se naopak specializují na pálení, které si ohlídá sám zákazník.V pálenicích se tak už dnes rozlévá typická vůně kvasu a lidé nyní nechávají pálit především kvas z meruněk, třešní a raných jablek.Tropická vedra a sucha totiž způsobila, že ovoce v kraji dozrává podstatně dříve než v minulých letech."Ovoce je zralé o čtrnáct dní až tři týdny dříve," říká vedoucí ovocnářské školky v Příboře Jiří Veleba. Tvrdí, že mnozí majitelé ovocných stromů nebyli připraveni na to, že ovoce bude zralé dříve, a někde je nechali popadat."Jinak ale sucho a vedro spíše sklizni uškodilo. Ovoce bude celkově mnohem méně než například loni," říká Jiří Veleba. Dodává, že například úroda švestek bude v kraji oproti jiným rokům mnohem slabší, i když se mohou najít oblasti, kde se švestky přece jenom urodí.Některé pálenice už mají plno až do konce rokuTo platí například o majiteli chalupy v Hostýnských vrších. "Pět let mi nerodily švestky. Už jsem myslel, že je porazím, a najednou jsou letos plné ovoce," říká muž z Ostravy, ale dodává: "Možná je to ale tím, že jsme trochu výše, protože sousedé dole v obci naopak letos říkají, že je úroda švestek slabá."Některé pálenice mají dokonce zamluvené termíny až do konce roku kvůli zvýšení daně na alkohol.Provozovatelé pálenic se shodují v tom, že letos byla větší úroda třešní. "Třešní bylo letos více než v jiných letech," potvrzuje Dita Štefková z pálenice ve Frýdku-Místku. Dodává, že tato pálenice teprve druhým dnem bere přihlášky na pálení ovocného kvasu.Provozovatelé pálenice ve Studénce naopak potvrzují, že úroda je letos celkově menší než v jiných letech. "Nedá se to přirovnat například k loňsku. Prozatím pálíme kvas z meruněk a třešní. Jablka a trnky teprve dozrávají," řekl zaměstnanec pálenice ve Studénce.Muž přivezl kvas, který doslova vřelProvozovatel pěstitelské pálenice ve Štramberku Alois Holub řekl, že současná horka urychlují kvašení naloženého ovoce v kádích."Jeden z pěstitelů nám přivezl dokonce nedávno kvas, který doslova vřel," říká, i když dodává, že rychlejší kvašení neurychlí pálení. "Jen se cukr rychleji mění v alkohol a takový kvas se dá vypálit dříve."Štramberská pálenice letos rovněž zpracovává více kvasu z raných jablek. "Lidé je naložili, nakrouhali a přivezli. Ten kvas byl sice řidší, bylo v něm méně cukru, ale jabkovice z nich je chuťově velmi dobrá. Velmi rychle také letos kvasily hrušky," řekl Alois Holub.Dodává však, že v okolí Štramberku letos není dobrá úroda švestek, z nichž se pálí nejpopulárnější domácí kořalka - slivovice. "Tady se urodilo málo, ale například v okolí Valašského Meziříčí prý se naopak stromy prohýbají pod úrodou švestek," řekl Alois Holub.Někteří fajnšmekři si svůj kvas dochucujíMnohé pálenice se dnes připravují na září a další měsíce, kdy nastane opravdový nával zájemců o vypálení vlastního alkoholu, především ze švestek a jablek. Zájem o pálení líhu se v některých oblastech zvyšuje. "Kompoty se dnes už tolik nenosí a lidem vyhovuje, že mohou takto zpracovat své pěstitelské přebytky," říká jedna z provozovatelek pálenic.Zkušenější zájemci o pálení někdy vymýšlejí, jak pálenku udělat ještě lahodnější a voňavější. "Přidávají do kvasu maliny nebo jahody. Někdy je dokonce zmrazí a čekají, až budou mít v bečce ovoce, které dozrává později.Vlastní pálenka je pro ně poté nejen výsledek jejich pěstitelství, ale často dobře poslouží jako vítaná odměna pro řemeslníky nebo dárek.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info