Horké léto zvedlo spotřebu piva
14.01.2004 | Právo
Významnému potravinářskému oboru to pomohlo udržet spotřebu piva na rekordně vysoké úrovni, ač ve většině pivařsky vyspělých zemí se prosazuje spíše trend opačný, kdy spotřeba zlatavého moku tam v posledních letech mírně klesá. "Podle předběžných výsledků hlášených pivovary usuzuji, že produkce piva za rok 2003 přesáhne 18,5 miliónu hektolitrů," odhadl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Spotřeba v přepočtu na obyvatele a rok by se podle odhadů pivovarníků mohla dostat nad 162 litrů a byla by tak nejvyšší za posledních deset let, a tedy i v celé historii samostatného Česka.
Zatímco předloni pivovarníkům zhoršily celkový výsledek povodně, loni naopak žízni pivařů prospělo dlouhé a horké léto. Největší domácí producent - skupina Plzeňského Prazdroje - očekává za rok 2003 meziroční nárůst prodejů o 3 %. Jak řekl mluvčí Alexej Bechtin, zvlášť dynamicky se v rámci skupiny rozvíjí značka Velkopopovický Kozel. Největší podíl z prodejů však už tradičně připadá Gambrinusu. Tuzemská dvojka - Pivovary Staropramen - předpokládá, že odbyt meziročně zvýší asi o 5 %, Budějovický Budvar čeká výstav srovnatelný s předloňskem. Export českého piva by měl podle Veselého poprvé překročit dva milióny hektolitrů. V exportu se dařilo nejen tradičním vývozcům, jakými jsou Prazdroj či Budvar, ale i dalším.
Prodej piva do zahraničí loni razantně zvýšila ústecká skupina Drinks Union, dařilo se i Krušovicím. Mezi malými nezávislými pivovary s ročním výstavem do 200 tisíc hl panují rozdíly. Například Pivovar Náchod zvedl výstav o více než 4 procenta na 140 580 hl piva díky tomu, že pivo pod značkou Primátor dodává do všech významných obchodních řetězců. "Druhým důvodem byl i růst exportu ležáku téměř o polovinu na 8800 hl," řekl ředitel podniku Josef Hlavatý. Zvýšení výstavu o 13 procent ohlásil rovněž humpolecký pivovar Bernard.
Kolik se v České republice vaří piva (výstav celkem - v mil. hl)
1997 - 18,65
1998 - 18,29
1999 - 17,86
2000 - 17,92
2001 - 17,88
2002 - 18,18
2003 - nad 18,50*
* odhad
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



