Horké počasí dělá radost výrobcům nápojů
15.08.2003 | Mladá fronta Dnes
Pivovary, producenti minerálek i dalších nápojů mají díky vleklým horkům vyšší zisky. Vysoké teploty, které provázejí letošní léto, proto velice vítají. Žízeň nutí mnoho lidí nakupovat minerálky ve velkém, hostinští zase vytočí mnohem více sudů piva než obvykle. Pivovary a výrobci nealkoholických nápojů si současný stav nemohou vynachválit. "Vyrábíme asi o polovinu více nápojů než v ostatních měsících," říká Jana Vybíralová, vedoucí odbytu Sodovkárny Tasa Tečovice. Příčinu zvýšeného odbytu vidí jedinou - mimořádně vysoké teploty.O něco méně jásají výrobci stoprocentních šťáv a nektarů. "Zvýšený odbyt máme, ale nejsme na tom tak, jako třeba pivovary nebo výrobci minerálních vod. Většina lidí si totiž ovcné nápoje ředí," vysvětluje Petr Ambroz, marketingový ředitel firmy Linea Nivnice, producenta ovocných šťáv Hello. "V České republice se vypije strašně málo šťáv. V zahraničí jsou na tom v tomto směru lépe."Velmi dobře jsou na tom pivovary. Podle slov Ivo Briskorina, obchodního ředitele Pivovaru Janáček z Uherského Brodu, vzrostla produkce piva v letních měsících asi o čtyřicet procent. "Prodávají se všechny druhy piva, paradoxně i dvanácti- a čtrnáctistupňová, která bych si já osobně v těchto vedrech nekoupil," říká Briskorin. Podle něj se během letošního léta v tuzemsku prodá až o patnáct procent více piva, než tomu bylo loni. Také dodává, že zaznamenali enormní nárůst zájmu o jedenapůllitrové pivo v PET lahvích.Vysoké tržby ovšem současně znamenají plné ruce práce. "Výrobu ale zvládáme bez problémů. Jedeme na vícesměnný provoz a nabrali jsme brigádníky," říká Jana Vybíralová z Tesy Tečovice.Také sami spotřebitelé říkají, že v horku chodí na pivo častěji než obvykle. "Já na pivo zas tak často nechodím, ale teď si celkem rád dám, protože na žízeň je to nejlepší," říká návštěvník jedné z mnoha hospodských zahrádek. Pivo v létě pijí i ženy, které jinak tomuto nápoji příliš neholdují a nerady jej vidí i u svých manželů.Také hostinští teď musí točit více piva, a také ho rychleji roznášet. "Je tu pořád plno," říká číšník v jedné zahrádce. "Taky se víc naběhám, protože to pivo každý vypije dost rychle," dodává.Tento příznivý stav ale nepostihuje úplně všechny producenty nápojů. Specifické postavení mléka mezi nápoji potvrzuje Jiří Bergr z Mlékárny ve Valašském Meziříčí, podle kterého nemají stávající horka na produkci mléka žádný vliv.I v Olomouckém kraji mají výrobci nápojů žně. V Hanácké kyselce prodají třikrát více lahví než mimo sezonu. V pivovaru Holba se snaží svým zákazníkům vyjít maximálně vstříc, a tak přišli s velmi originálním nápadem. "Pro turisty, kteří se pohybují v horách, kde není dostatek příležitostí k občerstvení, jsme vymysleli horskou pivní záchranku," říká Hana Matulová. "Pivní záchranáři" s batohy plnými chladné Holby spasily již stovky žíznivých turistů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



