Horko ničí úrodu, ale potraviny nepodraží
06.08.2003 | Mladá fronta Dnes
Mimořádné sucho a horko, které sužuje celou Evropu, ničí úrodu. Podle odhadů z toho, co zatím zemědělci sklidili, bude letos asi o 13 procent méně obilí než loni. Podobné starosti mají i chmelaři a ovocnáři. Malá úroda by se však neměla projevit ve vyšších cenách potravin, na tom se shodují obchodníci i výrobci potravin. Extrémní sucho a slabá úroda teď nutí zemědělce, aby si vyjednali alespoň vyšší výkupní ceny. Ale zřejmě se jim to nepodaří. "Jsou to každoroční červencové tance okolo cen. Objektivní důvod k jejich růstu není," míní Ivan Flek, šéf firmy Odkolek. Ta je jednou z největších českých firem provozujících mlýny a pekárny. V sýpkách totiž leží přebytky obilí z minulých let. Ty mohou nahradit téměř dva letošní výpadky. Přesto zemědělci nyní neprodávají obilí mlýnům a čekají, zda ministr zemědělství neurčí vyšší, státem garantovanou výkupní cenu. Mlynáři to označují za vydírání a pokud bude státní cena příliš vysoká, jsou připraveni obilí dovážet. Zdražení pečiva kvůli tlaku zemědělců nepředpokládají ani další výrobci a obchodníci. "I kdyby byla situace hodně nepříznivá, v obchodě by šlo o haléře," míní Jaroslav Pomp z Delta pekáren. "V současné době kromě vajec o žádném zdražení nevím," říká také šéf řetězce Globus Petr Vyhnálek. Přes mimořádné sucho se letos dramatické odhady ztrát ani nemusí vyplnit. I předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský soudí, že výpadek v produkci obilí bude nakonec o několik procent nižší, než nyní statistici odhadují.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



