Horký čaj s citrónem chrání před rakovinou kůže

Pití čaje s citrónovou kůrou zřejmě chrání před jedním typem nezhoubného nádoru kůže. Vědci z Fakulty pro veřejné zdravotnictví na Arizonské universitě v USA potvrdili jejich synergický účinek při současném požití. Nezhoubné nádory kůže jsou v USA velmi rozšířené, každoročně je hlášeno 1,2 milionu případů. Cílem vědeckého týmu bylo vyvinout přípravek vhodný pro primární prevenci rakoviny kůže, který lze podávat orálně. Testování přípravku u 450 osob, z nichž polovina někdy v životě měla rakovinu kůže, bylo provedeno formou dotazníkové akce v Arizoně, kde je výskyt rakoviny kůže 3-7 vyšší než je průměr v USA a pití čaje s citrónem je zde běžné. Sledování ukázalo, že lidé, kteří trpěli rakovinou kůže, pili výrazně méně čaje s citrónem. Pravděpodobnost výskytu rakoviny kůže u milovníků horkého čaje byla 0,6 a u konzumentů citrónové kůry 0,3 ve srovnání s lidmi, kteří čaj s citrónem nepijí. U osob, které pravidelně požívají obě složky, bylo prokázáno ještě nižší riziko - 0,22. Ochranný účinek ledového čaje nebyl potvrzen. Vědci doufají, že výsledky výzkumu umožní najít vhodné potravní doplňky, které by bylo možné použít při prevenci vzniku rakoviny kůže.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info