Hornorakouské pivo se pokouší prorazit na jihu Čech

Někdo mluví o nošení dříví do lesa, jiný o revolučním přetrhávání tradic a další o normálním konkurenčním boji. Tak či tak: událost je to vskutku nevídaná. Do jižních Čech, kde se vyrábí pivo v šesti pivovarech a kde existuje silný pivní patriotismus, se pokouší vstoupit Freistädter Bier.Pivovar z hornorakouského Freistadtu začne tento týden prodávat své pivo v českokrumlovské Rybářské restauraci na Ostrově. Freistädter Bier tak pronikl do rodného města domácího Eggenbergu.Zástupci hornorakouské firmy jsou si vědomi, jak je v kraji pivní kultura citlivou záležitostí. "Nechceme násilně potlačit vynikající jihočeská piva, ale my také umíme vařit vynikající pivo," říká opatrně vedoucí odbytu freistadtského pivovaru Hubert Harrer.Podle jeho slov je hlavním cílem v budoucnu figurovat v nabídce jihočeských restaurací a pivnic třeba jen jako druhá značka. Tak tomu je i v případě Rybářské restaurace, kde se jako hlavní pivo doposavad čepuje humpolecký Bernard."Freistadtské pivo beru jako doplněk, neboť zkusit se má všechno," usmívá se provozovatelka restaurace Jana Pouzarová. V nabídce bude mít točený dvanáctistupňový Ratsherrn Trunk, jedenáctku Märzen a možná i lahvovou desítku Midium.Zákazníci si však budou muset za pivo z Freisdtadtu připlatit - například půllitr dvanáctky bude stát okolo pětatřiceti korun, což je o desetikorunu více, než stojí Bernard. "Proto spoléhám především na rakouské turisty," podotýká Pouzarová.Vstup Hornorakušanů na jihočeský pivní trh souvisí s blížícím se rozšířením Evropské unie, a tudíž i vnitřního trhu o území České republiky. Krumlov se má stát jakousi vstupní branou, ale plány prokuristy Ewalda Pöschka počítají s proniknutím do oblasti celého Českokrumlovska a Českobudějovicka, kde dohromady žije skoro čtvrt milionu lidí.Distribuci zahraničního piva má na starosti českokrumlovský velkoobchod s nápoji Hameco. "Všem našim odběratelům jsme už poskytli letáčky s nabízeným sortimentem a cenovou nabídkou. Teď čekáme na odezvu," říká obchodní manažer Hameca Marek Hajer.Doposud Freistädter Bier prodává především v domácí oblasti Mühlviertel a část také v linecké aglomeraci, kde dohromady zásobuje 280 hospod a restaurací. Roční produkce činí asi šedesát tisíc hektolitrů, tedy přibližně stejně jako nejmenší jihočeský pivovar Eggenberg Český Krumlov."Nemáme úkol prodat zde určitý počet hektolitrů. Výsledek našeho snažení bude patrný až za několik let. Jsme přesvědčeni o tom, že rakouské pivo má v jižních Čechách stejné opodstatnění jako české pivo v Rakousku," věří Harrer.Obrat freistadtského pivovaru dosahuje v přepočtu takřka dvě stě milionů korun ročně. Pivovar, který založili v roce 1777 majitelé měšťanských domů, dnes zaměstnává pětačtyřicet lidí.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info