Houpačka na kávě
18.07.2000 | Colosseum
Houpacka na káve
Tak, jak rychle cena kávy ve ctvrtek vzrostla, stejne rychle zase v pátek klesla a v pondelí se gapem vrátila nahoru. Jedná se o "normální" chování trhu v dobe zpráv o rizicích mrazu. Zprávy o potenciálních mrazech vyženou cenu prudce nahoru a opacné zprávy ji zase stejne rychle srazí dolu. Sezóna mrazu koncí v polovine cervence. Pokud se podíváme do historie, tak napríklad v roce 1994 se ocekávala sklizen ve výši 35 milionu žoku. Poškození keru se odrazilo ve sklizni v sezóne 1995/96, kdy úroda dosáhla 16 milionu žoku. V pátek cena kávy arabiky klesla o 10,85 centu na 91,35 centu za libru, v pondelí již tentýž kontrakt opet otevrel na 104 centech. Obchodování na tomto trhu prinese nekterým obchodníkum zajímavý zisk, velká vetšina však obvykle koncí se ztrátou, jelikož chování trhu je nevypocitatelné.
Zdroj: www.colosseum.cz
17.7.2000
Další články v kategorii Potravinářství
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)