Hovězí budí strach. Lidé chtějí jiné maso

Hovezí budí strach. Lidé chtejí jiné maso

Na problémech jednech s prodejem hovezího masa vydelávají druzí. Do kursu se dostalo kurecí, veprové i ryby a situace se snaží využít i ti, kdo nabízejí netradicní maso - napríklad pštrosí, klokaní ci zverinu. "Spotreba hovezího klesá dlouhodobe, ale aféra s nemocí šílených krav tento pokles ješte zvýraznila," vysvetluje Hugo Roldán z ministerstva zemedelství. Zkušenost obchodníku ukazuje, že lidé se snaží nahradit takzvané cervené maso opet cerveným. "Cást poptávky po hovezím se prelila k veprovému," potvrdila tento trend vedoucí ceskobudejovického supermarketu Terno Ludmila Vranovská. "Prodej kurecího nám v posledních dvou mesících skokove stoupl o dvacet a veprového o pet procent," ríká Vladka Pivonková, marketingová reditelka Kosteleckých uzenin, které zpracovávají všechny druhy masa. Podobný rust poptávky jako u veprového masa zažívají znovu i kurata. Ackoliv po nich díky povesti zdravého masa roste poptávka dlouhodobe, krize hovezího pomohla kurecímu ješte výrazneji. Situaci využili obchodníci a výrobci i ke zvýšení cen kurecího masa. Prodejní ceny, které predloni v dusledku tvrdého konkurencního boje spadly u kurat na 35 korun za kilogram, se vracejí nad hranici padesáti korun. Ani to však nebrzdí rust prodeju. Nejvetší tuzemský zpracovatel drubeže, spolecnost Jihoceská drubež Vodnany, hlásí mezirocní zvýšení odbytu až o dvanáct procent. "Samozrejme že aféra s hovezím má vliv, ale není to jen tím. Drubežárské podniky nyní nabízejí široký sortiment zpracovaných výrobku," míní generální reditel vodnanské firmy Milan Ríha. K obvyklému kurecímu a veprovému masu se však nyní zaradili také kapri, kterí se jindy prodávají hlavne koncem roku, ale i masa méne obvyklá. "Zahájili jsme nový pruzkum trhu. Zacínáme expedovat pštrosí maso a pripravujeme kolekci masa z klokanu. Zatím jako vzorek," ríká reditel spolecnosti Maso Planá Emil Kasper. Jeho podnik trpí menším zájmem o hovezí maso predevším proto, že ješte nedávno pripravoval pro zahranicní klienty svíckovou a roštenky. Od doby, kdy se na verejnost dostaly informace o nemoci šílených krav (BSE), se nebývale rozbehl i prodej v Pštrosí farme Nové Dvory na Prerovsku. "Zatímco pred pul rokem byl obcas problém cást produkce prodat, v posledních mesících je zájem odberatelu obrovský. Kdybychom napríklad na sklonu roku meli trojnásobné množství zvírat, než kolika jsme disponovali, prodali bychom je," ríká spolumajitel farmy Vladimír Lon. Na své farme prodává jak pštrosí kurata, tak i dospelé kusy urcené na porážku. "Krivka výkupu jde stále nahoru, asi díky nemoci šílených krav," teší se také Josef Vondrácek, majitel pštrosí farmy ve Dvorecku na Jindrichohradecku. S pštrosy zacal pred ctyrmi lety. Dne s má kolem triceti kusu, porážku mu zajištuje práve Maso Planá. Na pultech se pohybuje cena pštrosího masa kolem 220 korun za kilogram. Vondrácek však tvrdí, že kvalitou predcí vše ostatní. Nemá podle nej skoro žádný cholesterol a má nejméne kalorií z klasických druhu mas na ceském trhu. "Kdo jednou pštrosa ochutná, už ho nikdy neodmítne," tvrdí chovatel. "Sjednáváme vetší dodávky krut a skopového. Na ovce máme dodavatele na Slovensku. Klokany chceme dovážet z Austrálie, protože u nás je nikdo na maso nechová. Jsou celkem levní a dobre se hodí do salámu," poznamenal Kasper. Pokles spotreby hovezího se v poslední dobe podarilo podle obchodníku a výrobcu zastavit. "Produkce hovezího se nyní ustálila," potvrdila tento trend Pivonková. Je tomu tak i díky faktu, že se ceští producenti masa zatím s žádným druhem nákazy nesetkali, a také proto, že investují do zvýšené ochrany a kontroly masa miliony korun. Jen Kostelecké uzeniny vložily do bezpecného zpusobu porážek a zpracování masa už deset milionu korun.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info