Hovězí maso bude mít nové označení

Od 1. října budou mít čeští zákazníci detailní informace o původu a kvalitě hovězího, které se objeví na pultech. Legislativní rada vlády totiž schválila změnu v označování hovězího masa. ˝Na tomto návrhu ministerstvo pracovalo již delší dobu, protože jsme se v označování masa chtěli přiblížit normám, na jaké jsou zvyklí občané zemí Evropské unie,˝ odmítl spekulace o tom, že přijetí vyhlášky urychlil výskyt BSE, Hugo Roldan z tiskového odboru ministerstva zemědělství. ˝Vyhláška umožní spotřebitelům získat potřebné informace a usnadní jim výběr při nákupu hovězího,˝ doplnil mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Maso bude označováno podle dvou kritérií, a to podle věku poraženého skotu a podle místa, kde žil. Balené a nebalené hovězí maso tak na pultech českých řeznictví ponese označení ˝mladý skot˝, ˝mladý býk˝, ˝volek˝, ˝jalovice˝ a ˝kráva˝. Zákazník se musí také dozvědět přesný věk zvířete, z kterého maso pochází, a kde se narodilo. Označení bude obsahovat také údaje o jatkách, kde bylo zvíře zabito. ˝Předpokládáme, že u baleného masa výrobce umístí požadované informace na štítek výrobku,˝ uvedl Roldan. U nebaleného není způsob označení výslovně stanoven a závisí na rozhodnutí jednotlivých zpracovatelů masa. ˝Výrobci, kteří maso nebudou označovat, mohou počítat se sankcemi,˝ potvrdil Roldan.

Jak bude hovězí rozdělené:

* mladý skot

* mladý býk

* volek

* jalovice

* kráva

Kupující se o mase dozví:

* registrační číslo zvířete

* číslo schválení jatek

* evidenční číslo posledního chovu

* datum porážky

* v jaké zemi se zvíře narodilo, bylo vykrmeno a poraženo

* u býků, volků a krav bude navíc uvedeno stáří v měsících

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info