Hovězí maso už přestává být v Česku strašákem

Evropská unie označuje náš monitoring nemoci "šílených krav" za příkladný

Zájem o hovězí v Česku roste, lidé je začínají po obrovském propadu způsobeném nemocí šílených krav zase více kupovat. Napomohla k tomu podle odborníků i osvěta. Spotřebitelé se dozvídají, že maso - a především hovězí, je dnes jednou z nejlépe kontrolovaných potravin na trhu. Pro tuzemské spotřebitele i agrární podnikatele je pak významná i aktivita Státní veterinární správy.

Nejčerstvější data říkají, že k pondělí 22. října bylo v republice vyšetřeno 74 526 vzorků z mozku skotu. "K dvěma dříve zjištěným pozitivním vzorkům z června a srpna naštěstí žádný nepřibyl. Náš systém kontroly Evropská unie přitom velmi oceňuje. Veterináři ovšem nyní netrpělivě čekají, kdy jim vláda přiklepne další finance na vyšetření do konce roku," řekl našemu listu ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský.

Šéf českých veterinářů také tento týden vede vyjednávací tým v německém Hannoveru, kde spolu s kolegy ze členských zemí Evropské unie i ze států kandidátských usiluje o další sblížení s legislativou společenství. "Český systém monitoringu před nemocí BSE kolegové z Evropské unie označují za příkladný," konstatuje mluvčí správy Josef Duben.

Správa v těchto souvislostech pak velmi vítá výsledky průzkumů, podle nichž dvě třetiny lidí v republice plně věří výsledkům kontrol zdravotní nezávadnosti potravin.

"Zájem o hovězí maso v Česku výrazně klesl začátkem letošního roku, kdy byl výskyt nemoci šílených krav potvrzen v sousedním Německu. Tehdy spotřeba hovězího spadla zhruba o třicet procent. V dalších měsících postupně narůstala až do červnového zjištění první krávy s BSE u nás. Zájem o hovězí se poté rapidně snížil, ale po měsíci se jeho prodej postupně vrátil na předchozí úroveň," řekl předseda Unie zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

Podobný trend se projevil i ve veřejném stravování. Miroslav Šole, generální ředitel Eurestu, největší stravovací firmy v republice, uvedl, že ještě loni v říjnu nakupovali pro jejich závodní restaurace z veškerého masa celkem 25 procent hovězího. "Letos v únoru nákup tohoto masa klesl na polovinu, ale v současnosti stoupl o tři procenta," dodal Šole s tím, že jejich firma si nechává na BSE vyšetřovat všechno hovězí, které nakupuje.

I když nyní zájem o hovězí maso v Česku neklesá, nebude podle odborníků už zřejmě nikdy takový jako před vypuknutím nemoci šílených krav. Úbytek ve spotřebě hovězího nahrazují lidé především konzumací drůbeže. Jedí rovněž o něco více vepřového, zvyšuje se spotřeba ryb, zeleniny, těstovin a podobných potravin.

Změnila se též skladba jídel ve veřejném stravování. Z jídelníčku zmizely vnitřnosti, což je pochopitelný důsledek strachu z BSE. Strávníci, především z řad manažerů, prý ale mají stále méně zájem například o klasické omáčky jako je rajská a koprová nebo klasické knedlo-zelo-vepřo. Stydí se tato jídla konzumovat, protože prý nejsou moderní. Všeobecně naopak roste obliba mletých mas v těstovinách, přílohové zeleniny a pizzy. Projevuje se rovněž větší spotřeba sýrů, jimiž spotřebitelé nahrazují maso.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info