Hydinové mäso v Holandsku stále obľúbenejšie
06.02.2002 | ATIS Bratislava
V priebehu minulého roka vzrástla v Holandsku veľmi silne aj spotreba hydinového mäsa. Podľa informácií ZMP a údajov Informácií centra pre mäso, dobytok a vajcia v Holandsku (PVE), sa zvýšili nákupy hydiny v holandských domácnostioch za prvých 9 mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 7 %. Spotrebiteľské výdavky za hydinu stúpli v rovnakom časovom období až o 21 %. Výdavky stúpli úmerne silnému nárastu odbytu bieleho mäsa v sektore kurčiat, kde sa predaj v porovnaní s minulým rokom zvýšil asi o 6 %. Zároveň vzrástli o 21 % aj výdavky konzumentov za hydinové mäso. Aj dopyt po morčacom mäse, ktorého spotreba má v Holandsku tradične druhoradú úlohu, sa v prvých troch štvrťrokoch minulého roka zvýšil. Odbyt sa zlepšil objemovo oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 9 %, predajná hodnota sa s úrovňou minulého roka zvýšila o jednu pätinu. Z hydinového mäsa mali do septembra nekonvenčné výrobky, ako sú mäso na rýchlu úpravu alebo Cordon bleu, lepší odbyt ako minulý rok. Predané množstvo uvedenej delenej hydiny sa zvýšilo o 18 %, nárast predajnej hodnoty predstavoval asi jednu tretinu. Podľa údajov bonnských pozorovateľov sa dobre odvíja spomedzi delenej hydiny najmä odbyt kuracích stehien. Predané množstvo vzrástlo v tomto sektore o 7 %, hodnota predaja však vzrástla až o 22 %. V porovnaní s minulým rokom zdraželi výrazne aj kuracie prsia. Výdavky spotrebitefov sa oproti minulému roku zvýšili o 17 %. Znížila sa konzumácia celých kurčiat, predajná hodnota sa však napriek tomu za prvé tri štvrťroky zvýšila asi o 9 percent.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



