Hysterie kolem krav mizí, lidé zase kupují hovězí

Obavy z nebezpečné slintavky a kulhavky či nemoci šílených krav pominuly i mezi spotřebiteli na českolipském okrese. Zákazníci už zase více kupují hovězí maso a řezníci si mnou ruce nad prodejem. Šílenství ze šílených krav tedy zřejmě také opadává.

"V současné době skutečně nastává oživení prodeje hovězích produktů. Obavy z nebezpečného viru poklesly a my se vracíme k normální výrobě," potvrdil jednatel společnosti Masný průmysl v České Lípě Jiří Poživil.

Úbytek zájmu o hovězí maso v době, kdy se hovořilo o nebezpečné slintavce a kulhavce, zaznamenali řezníci i v českolipském okrese. "Také u nás jsme zaznamenali úbytek stálých klientů, kteří si hovězí maso kupovali ve velkém. Jsme rádi, že vlna nezájmu o hovězí maso konečně opadla," oddychl si majitel řeznictví v Dubé Petr Charouzek. Někteří spotřebitelé si z nemoci šílených krav nic nedělali, konzumovali hovězí maso i přesto, že jim hrozilo nebezpečí vážného onemocnění.

"Když jsem hovězí potřebovala na guláš, tak jsem ho prostě koupila. Myslím, že média vše moc zbytečně nafoukla, a to poškodilo zejména zemědělce a prodejce," soudí stálá konzumentka hovězího masa Jaroslava ze Cvikova.

Z neoficiálních zdrojů vyplývá, že počet chovatelů hovězího dobytka klesá také na Českolipsku. Před deseti lety zde zemědělci chovali pětatřicet tisíc kusů krav, ale o sedm let později už pouze dvanáct tisíc.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info