I moravští vinaři představili ve středu večer letošní víno
16.11.2001 | Denik.cz
Už tradičně se třetí čtvrtek v listopadu stal na celém světě pro fajnšmekry a milovníky vína dnem, ve kterém mohou ochutnat francouzské víno beaujolais nouveau. Sommeliéři tak letos ve 192 zemích světa otevřeli víno z kraje Beaujolais, ze kterého je letos ve stejnou dobu "kosmickou rychlostí" rozvezeno více než šedesát pět milionů lahví nového ročníku.
Oficiálně se k tomuto datu beaujolais nouveau prodává od roku 1985. Tradiční přípitek zní - beaujolais nouveau est arrivé - Nové Beaujolais je tady. "Zájem o beaujolais se každým rokem zvyšuje a najdeme ho ve čtvrtek v nabídce mnoha hotelů.
Naši vinaři na starou tradici, kdy se na svatého Martina představovalo nové víno i u nás, také zareagovali. Ve středu večer v pražském Ambassadoru představily letošní víno hned tři společnosti z Moravy. A pokud vím, tak už o tomto víkendu se nové víno z moravských vinic bude degustovat ve více vinařských regionech," řekl pořadatel nedělní výstavy zahraničních vín v Buchlovicích Ivo Kaňovský.
Také na této výstavě se mezi třemi sty vzorky vína z celého světa objeví i ta letošní, a to nejen z Francie, ale i z Austrálie. Že je zájem o letošní francouzské víno, potvrdila i prodavačka vinotéky v Uherském Hradišti Romana Tomaštíková. "Už ve středu si lidé telefonovali a ověřovali, jestli budeme ve čtvrtek prodávat. Myslím, že vína máme dost, a kdyby se náhodou doprodalo, okamžitě můžeme doobjednat," potvrdila.
Jak tvrdí znalci, od nového vína bychom neměli očekávat nic mimořádného, protože i přes jeho bohatou chuť a vůni by se víno nemělo brát tak vážně. "Je lepší bavit se tím, že jsme první, kteří ho mohou ochutnat," doporučují.
Vinobraní v Beaujolais začalo letos 6. září, odpovídá průměru posledních deseti let a je charakteristické brzkým dozráváním. Podle odborníků bude letošní úroda odpovídat normálu. Celkem bude vyprodukováno na 190 milionů lahví vína. Víno musí být vyrobeno z odrůdy gamay noir, která rychle zraje. Víno musí být sbíráno ručně a nesmí do něj být přidávány žádné ingredience.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



