I po pekárnách je dnes požadován odpovědný přístup v oblasti ochrany životního prostředí
01.04.2016 | pekarske-technologie.cz
Podnikatelé ze všech sfér, a tedy i pekárny, se dnes musí vypořádat se stále přísnější legislativou v oblasti životního prostředí. Aby se náročné požadavky dařilo plnit, je potřeba do řídících i výrobních procesů začlenit odpovědný přístup.
Aby mělo plnění požadavků daných legislativou proprovoz pekárny nějaký význam, je potřeba řešit stránku environmentálního managementu pomocí čistší produkce, nikoliv pouze udělat zákonem stanovená neproduktivní opatření. Teprve pak může být plnění zákonem stanovených směrnic a norem pro podnik i ekonomickým přínosem a ne přítěží.
Co je to vlastně čistší produkce? Je to efektivnější využití všech zdrojů a snížení ekologických rizik. Zkrátka je potřeba snížit negativní dopad výroby na naše prostředí.
Tímto se zabývá i Centrum čistší produkce Brno, které již vypracovalo přes 200 projektů u nás i v zahraničí. Projekty čistší produkce se týkají různých podniků v zemědělství i průmyslu, tedy i pekáren. Podívejme se na to, jaký je výsledek některých těchto projektů. Je třeba porovnat investiční náročnost s efektem na životní prostředí a také s ekonomickým přínosem nejen pro daný podnik, ale i pro stát. Pokud by totiž opatření neměla daný efekt, je zbytečné je provádět.
Uvědomme si, že životnost projektů je v ČR minimálně 10 let a jejich ekonomické efekty je proto potřeba násobit deseti, jak po stránce podnikatelského zisku, tak i po stránce daňových efektů. Dále je třeba brát v úvahu to, že ceny materiálových a energetických vstupů stoupají, takže ekonomické efekty jsou v tabulce na spodní hranici.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



