I ruští odběratelé si diktují, odkud budou nakupovat

Evropská unie nepovoluje dovoz drůbežího masa z Číny a kriticky se staví k nejednotnosti hygienických norem v potravinářských provozech čtyř evropských zemí, které jsou kandidáty na členství v unii. "Globální hrozby jako poslední epidemie ptačí chřipky ukazují i potřebu globálních sanitárních norem, protože různá odlišná pravidla situaci komplikují," řekl David Byrne, evropský komisař, který tímto výrokem dal najevo Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Turecku, že unie nepřistoupí na žádné ústupky od standardů bezpečnosti potravin a dokud vše nedají do souladu s unijnímu pravidly, nemají jejich živočišné produkty co dělat na evropském trhu.

V posledním půl roce si u dveří českých potravinářských provozů kontroloři prakticky podávají ruku. Schválit nebo zamítnout exportující provozy přijeli veterináři z Evropské unie, ale i z Ruska. "Ruská strana zatím potvrdila jen čtyři české podniky pro vývoz. Jeví se nám to nedostatečné, proběhnou další jednání s ruskou stranou. V dalších kolech budeme úspěšnější," řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas, který je přesvědčený, že "otupování hrotů"s Moskvou bude spíše ležet na bedrech národních diplomacií než Evropské unie. "O ruský trh ještě zabojujeme,"dodal Palas. Ruští inspektoři si nestihli prohlédnout víc potravinářských provozů a vybírali jen z několika.

"Stejně jako inspektoři Evropské unie se zaměřili na dokumentaci a dodržování hygienických norem v podnicích," řekl František Mates, ředitel sdružení drůbežářských podniků. Jako veterinář byl přítomen řadě kontrol. Dříve jako zástupce veterinární správy, nyní z nového postu, kde zastupuje drůbežářské podniky. "Velmi striktně se posuzuje oddělení takzvaných čistých provozů od nečistých," řekl.

Znamená to, že z místností porážky, kde se drůbež zabíjí, kuchá a odděluje se peří, nesmí lidé přecházet do prostor kde se drůbež porcuje a balí. Tyto dvě oblasti mají být striktně oddělené. Velmi přísně se sleduje mikrobiologická nezávadnost vody, posuzuje se odpadové hospodářství dodržování stanovených teplot v místnostech. Nesmí překročit 12 stupňů Celsia a následně zchlazování na čtyři stupně a doba tohoto procesu. "Drůbež se zchlazuje proudem vzduchu, aby se nekontaminovala ve vodní lázni.

V zemích, jako je třeba Brazílie anebo Spojené státy americké se chladí vodou, a proto se drůbeží maso z těchto států u nás prodává jen ve zmraženém stavu,"řekl Mates "Všechny velké drůbežářské závody, jichž je v České republice kolem patnácti, jsou schváleny pro dodávky do unie,"dodal Mates s tím, že ostatní do unie vyvážet nesmějí. Tyto přísné normy na hygienu nesplňují třeba čínské provozy, odkud do vstupu České republiky do unie proudily velké zásilky drůbeže, nyní nic.

Doktor Mates uvedl, že čeští veterináři byli v některých ohledech přísnější než jejich kolegové z Evropské unie. "Již při vstupu do Evropské unie jsme měli normy sjednocené, nebyl v tom žádný problém," dodal.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info