Indické chilli je pálivější než mexické
05.09.2000 | Lidové noviny
Nejpálivější chilli roste v Indii. K tomuto zjištění došla čtveřice indických vědců, podle nichž chilli, které roste na severovýchodě Indie, obsahuje nejvíce takzvaných Scovilleových jednotek čistého capsaicinu, měřítka pálivosti. Takzvané tezpurské chilli porazilo v testu pálivosti mexickou odrůdu Red Savina Habanero, která byla dosud označována za nejpálivější chilli na světě. Indie je největším světovým producentem chilli, kterého ročně vyveze 35 tun.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



