Inspektoři EU v Pardubickém kraji zkontrolují až čtyři firmy
26.01.2004 | Lidové noviny
Inspektoři Evropské komise, kteří v ČR prověřují dodržování hygienických a veterinárních směrnic, chtějí v úterý v Pardubickém kraji zkontrolovat dva až čtyři provozy zabývající se produkcí ryb, drůbeže a vajec. Dnes řekl ředitel Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháč s tím, že jména podniků nezná. Inspektoři podle něj mají seznamy společností a po příjezdu k veterinářům budou požadovat dokumentaci k vybraným podnikům, které následně mohou navštívit. "Tyto kontroly jsou neveřejné," zdůraznil. Dva inspektoři Evropské komise již dnes odpoledne začali prověřovat čtyři zpracovatele živočišných produktů v Plzeňském kraji. Kontrolované provozy si vybrali až po příjezdu do Plzně. První výsledky oznámí veterináři v úterý odpoledne. "Vybrali si jednu mlékárnu, jedny jatky, výrobnu uzenin a malý uzavřený provoz bourárny, kde chtějí zjistit, zda skutečně nevyrábí," uvedl Richard Bílý z Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj. Další inspektoři zahájili práci ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Kontroly budou podle Bílého velmi detailní, zaměřené především na to, zda čeští veterináři neschválili výrobny odporující přísným evropským normám. Komisaři dále posoudí, jak pokročila úroveň hygienických a veterinárních parametrů podniků od loňských a předloňských misí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



